Demens har store konsekvenser for de pårørende
Flere og flere danskere vil i de kommende år blive ramt af demens. En sygdom, som også har store konsekvenser for de pårørende
Flere og flere danskere rammes af demens, som betyder svigtende hjernefunktioner for dem der bliver ramt. Men det har også store konsekvenser for de pårørende.
- Man mister dem jo simpelthen. Det er jo det, der er det værste, at de forsvinder lige så langsomt for en, fortæller Edith Poulsen, hvis mand er dement.
Ediths mand er ramt af demens, og derfor er det Edith selv, der tager sig af alle de daglige udfordringer og alt det praktiske derhjemme.
- Man siger jo altid, at demens er de pårørendes sygdom, og det er det jo, fordi man overtager alt, som den demente selv har gjort før, forklarer Edith Poulsen.
Det betyder også, at der er ofre.
- Du er nødt til at sætte dine egne behov i baggrunden, ligegyldigt hvor meget hjælp du får, derfor bliver det lidt ensomt, fortæller Edith Poulsen.
En af de største udfordringer er samtalerne, hvor man som pårørende kan føle sig ensom.
- Der er tit jeg sidder og tænker, det ville jeg gerne lige snakke med ham om, men må indse, at det kan jeg ikke, foklarer Edith.
Men der er heldigvis også gode dage.
- En god dag, det er hvor han er glad og forstår det jeg siger til ham - og hvor vi griner sammen. Mens de dårlige dage er dem, hvor jeg måske kommer til at råbe lidt af ham, så bliver jeg ked af det, for jeg ved jo godt, han ikke kan gøre for det. Det er en dårlig dag for mig, forklarer Edith.
Alligevel kan Edith ikke forestille sig, at hendes mand ikke skulle være derhjemme.
- Det værste der kan ske for mig, det er at han bliver nødt til at komme på plejehjem, fortæller Edith.
Hjælp til de pårørende
I Viborg har de taget initiativ til at hjælpe de pårørende, så de kan komme ud af huset. Derfor arrangerede de candlelight dinner for de demente og de pårørende.
- Fordi det er svært at have demens i familien. Det er svært at komme ud i byen og det er ikke så sjovt at tage alene ud to, når der kan være nogle problematikker når ægtefællen har demens. Derfor har vi lavet det her, for her er alle i samme båd, forklarer demenskonsulent i Viborg Kommune Anne Molin.
Edith Poulsen var med til arrangementet med sin mand, og det var første gang, at hun var til sådan en middag.
- Jeg synes, det er et fantastisk arrangement, man slapper af, fordi vi allesammen er lige her, forklarer Edith Poulsen.
Netop at de alle sammen er i samme båd til sådan en middag, gør at de pårørende kan tage den lidt mere med ro.
- Man skal ikke sidde og sige pas nu på og sådan, så jeg tror også den demente slapper mere af, end hvis der sidder en helt masse andre. Så jeg håber det gentager sig, siger Edith Poulsen.