Slut med civil ulydighed: Nu tror Fjaltring på lovlig sauna
Nogle beboere fra Fjaltring har længe villet have en permanent sauna på stranden ved Høfde Q. Nu ser det ud til, at de er kommet tættere på målet.
- Vi lever det gode liv, men det er i stadig kamp med myndighederne, siger Anders Bune fra Fjaltring.
Lige siden 2004 har Fjaltring-boerne gerne ville have en permanent sauna nede på stranden ved Høfde Q. Der ligger allerede nogle toiletter, og de vil gerne have en permanent sauna til at ligge i forlængelse af dem. Det har de ikke fået lov til indtil nu.
I mellemtiden har de, i en form for civil ulydighed, haft en rullende sauna, som de har kørt ned på stranden. Denne har de heller ikke tilladelse til at have dernede, og på trods af flere påtaler, så har de fortsat med at have den på stranden.
Snart behøver de måske ikke at køre den rullende sauna ned på stranden mere. Naturstyrelsen har nemlig givet dem positive tilkendegivelser på ansøgningen om en permanent sauna, de sendte i efteråret 2016.
- Jeg tror nok, at det skal blive til noget!, siger fjaltringbo Birgit Wolf.
De har haft den rullende sauna siden 2013. Efter deres første afslag i 2004 holdt de fast i, at de ville have en sauna, og det resulterede i, at de skaffede en rullende sauna, som står på stranden og bliver kørt væk ved klitsyn.
Det er generelt en by, der skaber meget selv. Byen med knapt 200 indbyggere har blandt andet sin egen café på trods af det lave indbyggertal.
- Vi er et sted, hvor vi er vant til, at hvis tingene skal ske, så må vi lave det selv, og det gør vi så, siger fjaltringboen Anders Bune.
Hvis de får tilladelse til at få en permanent sauna, betyder det, at den rullende sauna, som de skaffede, fordi de ikke måtte få en permanent sauna, bliver overflødig.
Siden 2013 har beboerne i Fjaltring nemlig brugt en rullende sauna i stedet. De har dog flere gange fået påtale om, at den ikke må stå på stranden.
Grunden til, at de ikke tidligere har fået tilladelse til at få en sauna er, at det bliver set som et brud på klitfredningslinjen, men reglerne på området er ved at blive lempet.
Naturstyrelsen udtaler, at de har fået ansøgningen og allerede er i gang med at hente de nødvendige tilladelser ind.
- Vi har modtaget ansøgningen, og den ser vi positivt på. Før man kan bygge, skal de nødvendige tilladelser hentes ind, og den proces er vi i gang med, siger Skovrider hos Naturstyrelsen Vestjylland, Thomas Borup Svendsen.