Flere og flere får pulsen op på mountainbike i statsskovene
Antallet af mountainbikeryttere i statens skove og andre naturområder er vokset med 15-20 procent om året siden 2013. Nu får Silkeborg også nyt spor
Danskerne er vilde med at få pulsen op og nyde naturen fra to hjul. Automatiske tællere på det 25 km lange mountainbikespor i Hareskoven ved København viser, at 90.500 mountainbikeryttere passerede tællerne i løbet af året, det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
Siden tællerne blev sat op i 2013, er trafikken på sporet i gennemsnit steget med 15-20 procent årligt. Andre opgørelser for mountainbikespor i statsskovene peger i samme retning.
- Naturen skal ikke være et lukket museum. Den skal både benyttes og beskyttes. Vi skal slå dørene op til naturen, så flere kan få glæde af naturen. At flere og flere danskere hopper på MTB-cyklen og får pulsen op på et af de mange spor, der er lavet lige præcis til det, er glædeligt. Ved at etablere spor, der er målrettet mountainbikeryttere, mindsker vi også de mulige gener for naturen og skovens andre gæster, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Det første mountainbikespor i statens skove og andre naturområder blev etableret i 2000. I dag er der i alt 540 km mountainbikespor fordelt på 54 spor.
Det svarer til lidt mere end en køretur fra Helsingør over Storebælt til Skagen. Og snart kommer der flere kilometer til.
I Vesterskoven ved Silkeborg er Naturstyrelsen sammen med frivillige fra den lokale mountainbike-klub gået i gang med at anlægge et nyt spor, hvor første etape er finansieret af Naturpakken, som Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti står bag, samt Silkeborg Kommune.
- Jeg har en klar vision for, at alle danskere skal kunne leve dét liv, de gerne vil. Det indebærer blandt andet, at de har adgang til en rig natur, og at der både skal være plads til gåture, løbeture og cykleture i de danske skove. Derfor giver det god mening, at danskerne får endnu flere kilometer mountainbikespor at boltre sig på i statens skove og andre naturområder, siger Esben Lunde Larsen.
Samtidig understøtter initiativet lokal vækst og turisme. Friluftsliv er allerede nu en milliardindustri, og mountainbikesporten alene genererede i 2013 en samfundsøkonomisk gevinst på 600 mio. kroner og næsten 450 fuldtidsbeskæftigede.
Arbejdet med det nye spor er blandt de over 150 natur- og friluftsprojekter i statens skove og naturområder, der blev bevilliget 30 mio. kroner til som en del af Naturpakken.