Flertal af kommuner sparer på skole- og fritid

Flertallet af landets kommuner lægger ifølge fagforening op til besparelser på pædagoger i skole- og fritidsdelen.

SFO børn
Foto: TV MIDTVEST

Lige nu forhandles de sidste budgetaftaler for 2017 på plads i landets kommuner. Landsforeningen for pædagoger, BUPL’s, lokale fagforeninger har gennemgået næste års budgettal på skole- og fritidsområdet for de enkelte kommuner. 53 kommuner planlægger nedskæringer som rammer pædagogernes arbejde på fritidsområdet eller i skolen. 36 vil holde budgetterne i ro. Kun i seks kommuner er der udsigt til forbedringer samlet set.

- Det er dybt bekymrende, at kommunerne nu for andet år i træk lægger op til besparelser på skole- og fritidsområdet. Der er mange gode intentioner med at få skolereformen tilbage på sporet og senest en aktionsplan mod mobning for at forbedre børnene trivsel. Men virkeligheden ude i klubber, SFO’er og skoler er altså en ganske anden, fastslår BUPL-formand Elisa Bergmann.

BUPL har lavet et danmarkskort med alle landets kommuner, som giver et overblik over de kommunale budgetter. Her er Midt- og Vestjylland dog ikke værst ramt af besparelser. Holstebro, Struer og Thisted Kommuner har planer om at spare på skole- og fritidsområdet mens resten af landsdelens kommuner er status quo i forhold til 2016. I Herning Kommune har man som den eneste kommune valgt at tilføre området 16. mio. kroner. 

- Flere kommuner har valgt at åbne for, at skolerne kan forkorte skoledagen ved at have flere timer med en pædagog og en lærer sammen i timerne. Altså de såkaldte tovoksenordninger. Det betyder, at SFO’er og klubber skal åbne tidligere for at tage imod børnene, men det er tydeligvis kommet bag på flere kommunalpolitikere, at øget åbningstid selvfølgelig kræver flere pædagoger. Nu kan vi i stedet for se frem til endnu et år med endnu dårligere normeringer, siger Elisa Bergmann.

I KL ser man ikke grund til at frygte besparelser på børneområdet i landets kommuner, selv om det bliver foreslået i budgetudkast.
    
 - Det kan stå i nogle sparekataloger for administrationen, så politikerne har noget at vælge imellem, når de skal finde nogle penge. Men der er ingen, der siger, at det er det, de vælger, siger formand for KL, Martin Damm (V) til ritzau.