Flygtninge i arbejde: LO frygter gentagelse fra 90'erne
Lige nu forhandles der om, hvordan flygtninge fra Mellemøsten hurtigst muligt kommer i arbejde, men LO frygter en gentagelse fra 90'erne.
Politikere, arbejdsgivere og faglige organisationer diskuterer lige nu, hvordan flygtninge hurtigst muligt kommer ud og får et job.
Som det ser ud nu, starter flygtninge med at få tre måneders vejledning til arbejdsmarkedet. Så følger op til 26 ugers virksomhedspraktik. Går det godt, kan de blive ansat med løntilskud fra kommunen i maksimalt et år, og bærer det ikke en fastansættelse med sig, ryger de tilbage på jobcentret.
Den nuværende situation med at få flygtninge på arbejdsmarkedet kan sammenlignes med flygtningetilstrømningen fra Bosnien i 90'erne. Tal fra Ankestyrelsen viser, at det langt fra er alle bosniere, der i dag er i arbejde.
For en virksomhed går det måske mere ud på at brande sig ved at tage flygtninge ind frem for at kigge på det langsigtede perspektiv
I november 2014 boede der godt 22.500 bosniere i Danmark. Af de 25-39 årige var 66 procent i beskæftigelse. Til sammenligning gjaldt det 80 procent af danskerne i samme aldersgruppe. For de 40-64 årige bosniere stod det værre til. Her var kun 38 procent i beskæftigelse mod 76 procent af danskerne.
Den lokale LO-formand frygter, at vi vil se samme situation om tyve år, hvis de mange flygtninge fra Mellemøsten bliver sluset for hurtigt ud på arbejdsmarkedet.
- Det kan man godt frygte, hvis man ikke sørger for at få lavet den rigtig matching. For en virksomhed går det måske mere ud på at brande sig ved at tage flygtninge ind frem for at kigge på det langsigtede perspektiv, siger Helge Albertsen, formand for LO-Ringkøbing Fjord
Praktik blev til fastansættelse
En af de flygtninge, der nu skal i arbejde, er 24-årige Abdi Aziz fra Somalia. Det er et år siden, at han startede i praktik hos pudefabrikken Søms i Lem. Det gik over al forventning, så i december blev han ansat med løntilskud.
- Jeg er meget glad for mit arbejde her hos Søms. Det var svært i starten, men bagefter bliver det nemt, siger Abdi Aziz.
Virksomhedens direktør siger, at Abdi og de tre øvrige flygtninge ikke blev ansat som billig arbejdskraft eller for at brande Søms. De blev ansat, fordi direktøren håbede på at kunne give dem en fastansættelse.
- Det har jo også noget at gøre med, at vi gerne så dem som etableret arbejdskraft i stedet for at se dem nede på kommunen, siger Tommy Larsen.
For Abdi Aziz har målet fra starten været en permanent ansættelse, når aftalen med kommunen løber ud om et par måneder.
- Jamen han er blevet lovet, at han har et job efter maj, så det er en glad mand, vi har, siger Tommy Larsen.