Gift i 29 år: Sandra frygter at skulle forlade mand og børn
Sandra og Keld Christensen flyttede til Struer efter et langt liv på Hawaii. En lovændring truer nu ægteparrets fremtid i Danmark.
- Vi er ikke selv herre over, hvem vi forelsker os i. Og nu har vi været gift i 29 år. Skal jeg bare smide hende på gaden og sige: Desværre, du må tage tilbage. Så kan du se, om du må komme og besøge mig og børnene engang imellem, siger Keld Christensen.
Han havde aldrig i sin videste fantasi forestillet sig, at han og hustruen Sandra kunne ende i en situation, hvor hun risikerer at blive smidt ud af Danmark. Men en lovændring i Danmark, som er under behandling i Folketinget lige nu, risikerer at sende Sandra tilbage til Hawaii.
Sandra er fortvivlet. Først og fremmest over risikoen for at blive adskilt fra sin mand og sine børn, men også fordi parret har solgt alt, hvad de ejede på Hawaii, så der er intet at vende tilbage til.
- Hvis jeg skal flytte, hvor skal jeg så tage hen. Men vil du ikke godt lade være med at spørge mere i den retning, for så begynder jeg at græde, siger hun og slår en afvæbnende latter op.
Virkeligheden ændrer sig
Parret og deres to børn - Danika på 16 år og Viggo på 14 - forlod juli 2016 Hawaii. Dengang i fuld vished om, at Keld og børnenes danske statsborgerskab sikrede deres amerikanske mor en fremtid i Danmark. Men virkeligheden ændrede sig pludselig.
Parret begynder ansøgningen hos de danske myndigheder i marts 2016. Men først i oktober har Udlændingestyrelsen tilstrækkelig dokumentation til at indlede behandlingen af deres sag om familiesammenføring i Danmark. I mellemtiden er reglerne ændret i Danmark. Det ryster Keld Christensen, at reglerne kan ændres og få konsekvenser for Sandra og ham, når de påbegyndte ansøgningen, før reglerne ændrede sig.
- At det kan fælde en som mig det her, det forstår jeg ikke. Jeg er dansker. Jeg har altid følt mig pæredansk. Jeg synes, det er uretfærdigt, siger han.
Børnene pressede på
Hjemturen til Danmark er noget, som Sandra, Keld og børnene har talt om, siden de i 2008 tog et sabbatår i Danmark for at prøve idéen af. Bagefter blev især børnene ved med presse på.
- Til sidste spurgte de mig nærmest hver dag: Mor, hvornår flytter vi til Danmark? Men det var selvfølgelig svært at beslutte sig, husker hun.
Den sidste tvivl hos Sandra fjernes, da hun en dag studser over en formulering i en bog, hun er i gang med at læse.
- Der stod: Du kan bo hvor som helst, men dit liv er der, hvor din familie er, fortæller hun
Nytårsaften mellem 2015 og 2016 fortæller Sandra familien om sin beslutning.
- Det er et passende tidspunk, tænker jeg, til at fejre det ordentligt. Så jeg siger: Okay, lad os flytte til Danmark. Og så skåler vi på det.
Menneskerettigheder spænder ben
Det er en afgørelse fra Menneskerettighedsdomstolen, der risikerer at sende Sandra ud af Danmark. Domstolen har fundet den danske 26-års-regel diskriminerende mod indvandrere. 26-års-regelen var ellers den, der skulle sikre, at Keld og børnene som livslange danske statsborgere problemfrit kunne tage Sandra med til Danmark.
Familiesammenføringssagen behandles nu i Udlændingestyrelsen efter principperne i det såkaldte tilknytningskrav. Og efter 29 år på Hawaii kan det blive svært at bevise større tilknytning til Danmark end til Hawaii og USA. Keld er selv skeptisk.
- Vi har ikke fået nej endnu. Men efter hvad jeg har set, så forventer jeg næsten at få nej, siger han og henviser til de mange stramninger, der er gennemført i dansk udlændingepolitik.
- Jeg går ikke meget op i politik, men jeg begynder at få nogle andre tanker om, hvad Danmark efterhånden er blevet for et land.
Taler ikke om det
Sandra og Keld har købt hus i Bremdal ved Struer. Fra dagligstuen er der en storslået udsigt over fjorden, men den er svær at nyde fuldt ud, mens de venter på afgørelsen fra Udlændingestyrelsen.
- Det er meget stressende at have det her hængende over hovedet. Det værste er ikke at vide, om man er købt eller solgt. Jeg prøver at tale mindst muligt om det, men det påvirker mig. Jeg er ikke den far for mine børn lige nu, som jeg plejer at være, siger Keld.
Så længe sagen kører, må Sandra hverken tage lønnet eller frivilligt arbejde, og det irriterer hende. Både fordi hun gerne vil arbejde, men også fordi et job eller nogle pligter kunne gøre familielivet i Danmark mere naturligt.
- Jeg prøver bare at få dagligdagen til at køre videre, men der er så meget tid. Og jo mere vi snakker om det her, jo mere virkelig føles risikoen, siger hun.
Hjemstavnen
Selv om Sandra og Keld har boet størstedelen af deres mange år sammen på Hawaii, så har Struer-området altid føltes som hjemstavnen for dem.
- Vi er gift i Fousing Kirke. Børnene er døbt og konfirmeret her. Vi er altid kommet tilbage hertil, siger Keld.
De går ofte tur til Fousing Kirke i området ved den gård, hvor Keld voksede op. Det er også her, de er vendt tilbage til på ferier gennem alle 29 år på Hawaii. Stedet har en helt særlig plads i Sandras hjerte.
- Jeg elsker Fousing og området der. Der er intet sted, jeg føler mig hjemme som der. Det ér mit hjem, konstaterer hun.
Udlændingestyrelsen afgør Sandra og Kelds sag senest til august.