Ubåd fundet: Har været forsvundet i over 100 år

Sea War Museum Jutland i Thyborøn har fundet vraget af den britiske ubåd G8, der forsvandt i 1918.

Det er 101 år siden at ubåden G8 forsvandt.
Det er 101 år siden at ubåden G8 forsvandt.
Foto: Sea War Museum Jutland

På 100 meters vanddybte i Skagerrak ud for Hirtshals ligger vraget af den britiske ubåd G8. Ubåden har været forsvundet siden januar 1918, hvor den var på vej tilbage til England.

- Skroget er meget rustent, og der er tæret flere store korrosionshuller både i yderskrog og i trykskrog. Der ses ikke umiddelbart skader efter miner eller andre eksplosiver, som normalt bortsprænger og deformerer jernkonstruktionerne, siger direktør Gert Normann Andersen fra Sea War Museum Jutland i en pressemeddelse.

Vraget blev i første omgang scannet ved hjælp af en 3D-multibeamscanner, der kan tegne nøjagtige billeder af alt, hvad der ligger på havbunden. Scanningen viste, at ubåden havde samme længde og bredde som ubåden G8. Den endelige identifikation er efterfølgende blevet foretaget ved hjælp af et kamera på en undervandsrobot.

Ulykke eller teknisk uheld

Undersøgelserne af ubåden tyder på, at den er sunket efter en ulykke eller et teknisk uheld. Billederne fra havbunden viser, at dybderoret peget stærkt opad, hvilket ifølge Gert Normann Andersen indikerer, at man har forsøgt at sejle ubåden op til overfladen efter et uheld af en eller anden art.

Foto af en G-klasse ubåd som, den der nu er fundet i Skagerak.
Foto af en G-klasse ubåd som, den der nu er fundet i Skagerak.
Foto: Sea War Museum Jutland

Besætning på 28 mand

G8 var tilknyttet den 10. ubådsflotille, der var stationeret i mundingen af floden Tees i Yorkshire. Den 27. december 1917 forlod G8 basen med en besætning på 28 mand og ordre til at patruljere i Kattegat. Ubåden skulle starte hjemrejsen den 3. januar og skulle efter planen være tilbage den 6. januar 1918. Da den ikke dukkede op, blev ubåden officielt erklæret for savnet den 14. januar 1918.

Scanningsbillede af vraget, der viser, at ubåden var på vej hjem til England.
Scanningsbillede af vraget, der viser, at ubåden var på vej hjem til England.
Foto: Sea War Museum Jutland

På vej hjem

Sea War Museum Jutlands fund af ubåden viser, at den var på vej hjem, da den blev ramt af uheld. G8 ligger nemlig med stævnen pegende direkte i retning mod Tees.

Museet i Thyborøn har i alt fundet 31 ubåde, som stammer fra første og anden verdenskrig.