Krarup og Wilbek inden lokalbrag: Stop fodboldhad
De to Venstre-politikere Lars Krarup og Ulrik Wilbek appellerer til fodboldfansene i byerne om god tone, efter FC Midtjylland har delt had-interview.
I morgen skal Viborg FF og FC Midtjylland mødes til lokalopgør i Superligaen. Kampen bliver spillet i Herning, men det er ikke kun på grønsværen, at der udspiller sig kamp.
Det er også på de sociale medier, hvor der ofte er et udtalt had mellem de to klubber. Blandt andet udgav FC Midtjylland selv i går et interview med deres egen spiller, Mikkel Duelund, hvor han giver udtryk for sine følelser til lokalrivalerne fra Viborg.
Der er tradition for, at bølgerne går højt imellem de to klubber, når de mødes. Denne gang har Venstre-politikeren Lars Krarup, og borgmesterkandidaten i Viborg, Ulrik Wilbek fra Venstre, lavet et fælles Facebook-opslag forud for kampen i morgen, hvor de i stedet opfordrer til at være "den gode supporter".
Fodbold og had hører for dem ikke sammen. Fodbold er for hele familien, og derfor er had-retorikken uheldig.
- Fodbold er både for dem på 6 år og dem på 86 år. Det er noget, vi skal hygge os med. Der skal ikke følge sådanne uheldigheder med, siger Lars Krarup.
Had er unødvendigt
I stedet for at snakke om hadet mellem de to klubber, så mener Lars Krarup, at man bør fokusere på den positive del af rivaliseringen.
- Jeg synes jo, at man bør fokusere på de positive ting i idrætten og ikke bruge negativt ladede ord i sin markedsføring, men det må klubberne jo selv svare på.
Ulrik Wilbek er enig med Lars Krarup og uddyber:
- Jeg kan ikke lide ordet had. Jeg synes ikke, at vi skal gå rundt og hade hinanden i det her land, siger han.
Grunden til, at de to politikere har lavet opslaget på Facebook, er, at de vil vise, at man skal have gensidig respekt byerne imellem.
- Vi vil gerne være med til at bakke op om de lokale fodboldklubber. Vi holder med hver vores. Men når det er sagt, så skal det foregå med respekt for hinanden, siger Ulrik Wilbek.
- Vi sender ikke et forkert signal
Kommerciel direktør i FC Midtjylland, Jacob Jørgensen, anerkender kritikken, men mener ikke umiddelbart, at den er problematisk. Han sammenligner det med retorikken omkring kampe mellem Danmark og Sverige.
- Jeg synes ikke, at det sender et forkert signal. Jeg synes, at det sender et signal om, at det er en speciel kamp imod en speciel modstander, siger Jacob Jørgensen.
- Det er ligesom i 'de gamle dage', når Danmark og Sverige skulle mødes i fodbold, og man kaldte det et arvefjendeopgør. Umiddelbart handler det om retorik. Det handler om, at man hader hinanden inde på banen, siger han videre.
Han mener i øvrigt, at det vigtige er at appellere til den brede befolkning, og man kan ikke altid tage hensyn til de få, som kunne finde på at lave ballade.
Han anerkender dog, at det er en hårfin balance, hvordan man skal markedsføre sådanne kampe.
- Præmissen for mig er, at så længe vi ikke opfordrer til noget, som vil være uetisk eller decideret amoralsk eller ulovligt, så har vi vores på det tørre. Men vi skal selvfølgelig se på den balance, og hvornår man overskrider den.
- I vores officielle markedsføring ville vi ikke bruge ordene 'had', 'vi smadrer dem' eller lignende. Men nu er det her taget ud af en interviewkontekst, og det er ikke vores officielle markedsføring, siger Jacob Jørgensen.