Ny fond har én milliard i kassen til trængte landmænd
Staten og tre pensionskasser skyder en milliard kroner i ny landbrugsfond, der kan hjælpe forgældede landmænd.
Forgældede landmænd får nu en håndsrækning fra staten og tre pensionsselskaber.
Sammen etablerer parterne en ny fond, Dansk Landbrugskapital, der skal hjælpe landmænd, som på grund af gæld ikke kan låne penge i banken til investeringer i bedriften.
Staten skyder en halv milliard kroner ind i foretagendet, og tre pensionskasser - ATP, PKA og Pension Danmark - bidrager med yderligere en halv milliard. Dermed er der foreløbig i alt én milliard kroner at gøre godt med.
- Vi har mange dygtige landmænd med effektive bedrifter, som er klar til at investere, men som bliver hæmmet af høj gæld. Det er lige præcis de landmænd, der er målgruppen for Dansk Landbrugskapital, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).
Oprindeligt var det planen, at pensionssektoren skulle bidrage med 1,5 milliarder kroner. Så langt er man ikke nået endnu, men håbet er ikke opgivet.
- Vi har en ambition om at nå to milliarder kroner i alt, det er vores langsigtede mål. Men det afgørende er, at vi nu kommer i gang og kan yde de første lån her i starten af 2017, siger Troels Lund Poulsen.
Spørgsmål: Men er det ikke bare nye lån, som landmændene risikerer at blive kvalt i?
- Det her er en anderledes lånemodel, der gør det muligt for nogle af de landmænd, som uforskyldt er havnet i en gældsbyrde, at tilbagebetale noget af den gæld, de har opbygget, siger Troels Lund Poulsen.
Han vurderer, at omkring 200 landmænd kan komme i betragtning til de nye lån.
Forventningen er, at lånene typisk bliver på mellem fem og ti millioner kroner med en løbetid på op til otte år og en individuelt fastsat rente.
Ministeren erkender, at fonden ikke løser alle landbrugets problemer.
- Men det er et skridt i den rigtige retning, som også hænger sammen med landbrugs- og fødevarepakken og andre initiativer for at styrke rammevilkårene generelt for landbruget. Det er med til at give noget optimisme til et erhverv, som har været meget trængt, men som skaber eksportindtægter og arbejdspladser, siger Troels Lund Poulsen.
Landbrugets samlede gæld er på 279 milliarder kroner.