Handicappede revser kommunalreformen
ALS-ramte Tommy Pedersen føler sig svigtet af Herning Kommune, og borgmesteren erkender, at ikke alt går lige let som under amterne.
Da de 35 kommuner for ti år siden blev til 13 nye storkommuner, betød det samtidig, at en lang række opgaver gik fra de gamle amter til de nye kommuner. Fremover skulle kommunerne til at håndtere opgaver inden for beskæftigelse og kollektiv trafik. Og specialundervisning og det sociale område blev også kommunale opgaver. Det skete for at sikre en fælles indgang og bedre service for borgerne. Men særligt en gruppe borgere føler, de har fået det modsatte. Kommunerne nedprioriterer handicapområdet, lyder advarslen.
I Aulum har Tommy Pedersen ligget i sin seng i halvandet år. Nervesygdommen ALS har taget hans stemme og førlighed. Siden kommunalreformen har han haft langt sværere ved at få den hjælp, han behøver. Det kan Egon Hjelm skrive under på som bisidder for Tommy Pedersen.
- Efter hjælpen er kommet over i kommunalt regi, virker det som om at økonomien kommer i forreste række, siger Egon Hjelm.
- Vi har ikke samme muligheder
I Danske Handicaporganisationer oplever man ligesom Egon Hjelm, at hjælpen fra kommuner er blevet langt mindre tilgængelig.
- Der er sket store ændringer siden, og vi har ikke samme lige muligheder, som vi havde for år tilbage. Derfor er man også nødt til at komme med flere penge til området, siger Bent-Ole Nielsen, lokalformand, Danske Handicaporganisationer, Herning.
Seks gange har Tommy Pedersen fået nej fra kommunen, når han har ansøgt om hjælp til både personlig pleje, udstyr og senest ombygning af hans soveværelse. Seks gange har han klaget til Ankestyrelsen. Seks gange har han fået medhold.
I Herning Kommune erkender borgmester, Lars Krarup (V), at ikke alt er som under amterne.
- Prioriteringerne i en kommunalbestyrelse er hårdere, end de var amterne. Og dermed vil jeg ikke afvise, at der er nogen, der oplever, at man ikke bare nye bevillinger så let, som man måske gjorde for mere end ti år siden, siger Lars Krarup, der ikke mener, at kommunerne bruger ankestyrelsen til at presse borgerne til at opgive sagerne, inden de får en afgørelse på dem.
Lars Krarup fastslår dog, at Tommy Pedersens sag lyder som en, kommunen vil kunne lære noget af.
Herning Kommune har et budget på fem milliarder kroner. Af dem bruger kommunen 1 million kroner om dagen på deres handicappede borgere.
RETTELSE: Tidligere fremgik det af artiklen, at Egon Hjelm var bisidder i Dansk Handicap Forbund Midtvest. Vi er siden blevet opmærksomme på, at dette ikke er korrekt.