Det spirer og gror i landdistrikterne
På tide at få aflivet udtrykket "den rådne banan", mener Landdistrikternes Fællesråd
Den såkaldt "rådne banan" er måske slet ikke så rådden mere, og der er tegn på at landdistrikterne er inde i en god gænge i disse år.
Så positivt udtrykker formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard fra Lemvig sig, forud for mandagens landdistriktskonference.
- Jeg glæder mig over, at der er spirende tegn på, at flere dele af landet er inde i en god udvikling. Vi har et fælles ønske om et Danmark i balance. Derfor er det afgørende med vækst og muligheder i alle dele af landet, siger Steffen Damsgaard til Ritzau.
Stigning i udlån
De nyeste tal for beskæftigelse og boligsalg viser da også, at de danske landdistrikter er på rette kurs. Samtidig har udviklingen i realkreditlån til ejerboliger være stigende med udlån, i de fleste kommuner, gennem de seneste år.
Det har betydning i de yderområder, som er blevet kaldt for den "rådne banan". Det handler om stykket langs den jyske vestkyst, fra nord mod syd, samt det sydfynske øhav og Lolland Falster.
For få uger siden undersøgte boligsiden.dk, hvor mange huse der bliver solgt i kommunerne langs kyststrækningen, og hvordan udviklingen har været, siden finanskrisen ramte.
Med udgangspunkt i, hvornår der i de respektive kommuner blev omsat færrest huse er der, frem til i år, stigninger, på mellem 25 og 113 procent.
Også handelspriserne på boliger, har været inde i en positiv spiral. Alligevel er der udfordringer i forhold til bosætningen mener Steffen Damsgaard.
Stryg rådden banan
- Forholdet mellem bosætning og arbejdspladser spiller fortsat en afgørende rolle i yderområderne. Men det er naturligvis værd at fejre, at der i flere kommuner sker en positiv udvikling, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
Det er samtidig en god anledning til, at få aflivet det nedladende udtryk "den rådne banan".
- Borgerne, som bor i disse områder bidrager i høj grad til vores samfund. Samtidig ligger nogle af de vigtige erhverv, som vi lever af, netop i landdistrikterne. Derfor er det på tide at sløjfe øgenavnet, slutter Steffen Damsgaard fra Lemvig.