Kommuner vil spare på klippekort til ældre

Mulighed for omprioritering rammer de ældre. Det skriver Fagbladet FOA.

Flere kommuner står til at sløjfe klippekortsordningen til ældre.
Flere kommuner står til at sløjfe klippekortsordningen til ældre.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Klippekortsordningen har givet ældre i landets kommuner mulighed for at få ekstra omsorg ved for eksempel et ekstra bad, en gåtur eller en tur ud at se håndbold - men den ordning står nu til at blive sløjfet i flere end 15 af landets kommuner. Det skriver Fagbladet FOA. 

En af de kommuner, der vil fjerne ordningen, er Silkeborg Kommune.

- Beboerne mister både det sociale ved at komme på tur og muligheden for at lave noget, de godt kan lide. De ældre borgere bliver låst fast, fordi der ikke bliver tid til at tage dem med ud at se håndbold for eksempel, siger Mette Borrisholt Andersen, der er tillidsrepræsentant ved Virklund Plejecenter.

I Silkeborg Kommune bliver klippekortet sløjfet på plejecentrene. Det vil betyde en besparelse på 3,1 millioner kroner om året.

Får negativ betydning for relationsarbejdet

Den forrige regering satte en pulje på 380 millioner kroner af om året i 2017 og 2018 til ordningen på plejecentrene. Fra 2019 får kommunerne stadig pengene, men kan vælge at bruge dem til andre formål. Og med muligheden for at prioritere anderledes og dermed spare klippekortet til de ældre, rammes især de ældre, der ikke er socialt anlagt.

- Det er de ældre, som ofte opholder sig for sig selv, og ikke ønsker det store fællesskab i opholdsstuerne, forslaget rammer mest, da de befinder sig bedst ved én til én tid, siger Mette Borrisholt Andersen.

- Relationen mellem borgerne og personalet kommer til at stå stille. Vi udvikler os ikke sammen og får ikke det positive samspil, som er vigtigt for relationsarbejdet, hvis ikke vi har mulighed for at være sammen med beboerne på en anden måde.

3:07
Tidligere på året flyttede en flok børn ind på et plejehjem i Holstebro.