Mænd sparker prostatakræft ud over sidelinjen

​Et nyt fodboldhold for mænd med prostatakræft i Holstebro giver muskler, fællesskab og en ny tro på livet.

Der er god stemning på holdet.
Der er god stemning på holdet.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Omkring 35.000 mænd lever med prostatakræft i Danmark, og det gør sygdommen til den mest udbredte kræftform hos mænd.

Nu har patienter med prostatakræft fået deres helt eget fodboldhold i Holstebro.

- Jeg har haft prostatakræft i seks og et halvt år nu og hørte om det her. Jeg blev opfordret af min familie til at være med. Jeg gået på efterløn, så det her en god måde at møde nogle mennesker på, og jeg tror, det er godt for mit helbred, siger Leif Mikkelsen fra Holstebro.

- Det er spændende. Det der med at spille fodbold og få noget motion er godt for knogler og så videre, tror jeg, siger Kaj Jacobsen, der også kommer fra Holstebro.

Hvert år får omkring 4500 stillet diagnosen på landsplan, og godt 1100 dør af sygdommen. Langt de fleste overlever, men mange mister muskelmasse og knoglestyrke under behandlingen.

- Når man som prostatakræftpatient er kommet i et stadie, hvor man er nødt til at kastrere, altså fjerne det mandlige kønshormon, så går man i overgangsalderen på et øjeblik. Knoglerne begynder at forfalde, og musklerne forsvinder meget hurtigt fra kroppen. Vi har brug for begge dele for at kunne beskytte os mod kræften og tåle de behandlinger, de skal have, så de skal ud bruge kroppen og derfor ud og løbe, siger Michael Borre, der er professor på Urinvejskirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Godt sammenhold

Derfor startede en forskergruppe på Rigshospitalet fodboldprojektet FC Prostata. I samarbejde med lokale fodboldboldklubber i Aarhus, København og Esbjerg har det givet så gode resultater, at kræften nu også bliver sparket ud over sidelinjen i Måbjerg ved Holstebro. Til stor glæde for spillerne, der er mellem 55 og 80 år.

- Vi har et godt sammenhold, og jeg glæder mig til at komme af sted hver gang. Det gør jeg virkelig. Det er sjovt, siger Leif Mikkelsen.

- Det er dejligt at komme ud og snakke med nogen, der næsten er på samme hold som mig. Vi har det alle sammen forskelligt. Nogle er værre ramt end andre, men vi kan alle sammen være med til det her, for der stilles jo ikke store krav, siger Kaj Jacobsen.

Der er ikke meget kræft, trit og retning over FC prostata. Men selv om hverken spillere og træner tænker meget over sygdommen, når først bolden triller, så er der alligevel taget højde for den i træningen.

- Vi har meget fokus på muskelmasse og knogler. De skal have en vis styrke. Jeg skal ikke sætte dem i situationer, hvor de kan få brud. Derfor har vi også regler om, at der helst ikke må være nogen tacklinger eller kropskontakt, siger Jeppe Højberg, der er træner for FC Prostata Holstebro.

Efter kampen er der tid til kaffe.
Efter kampen er der tid til kaffe.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Ny tro på livet

FC Prostata Holstebro har kun været i gang et par måneder. I andre byer har fodboldholdet eksisteret i halvandet år. Her er der sket en tydelig forandring hos deltagerne.

- De har fået en tro på livet igen. De kan træde ud af sygdomsrollen og lave noget, som man troede lå fortiden til, da man var en stor knægt. De oplever et kammeratskab, hvor man passer på hinanden og ringer til hinanden, hvis man ikke dukker op til træning. Det er ikke nemt at tale om sygdommen, og mænd er ikke så glade for at tale om sygdom, men her er man ligestillet med nogen, som man ikke behøver tale sygdom med, siger Michael Borre.

En håndfuld spillere dribler med i Holstebro, men hver uge kommer flere nye til. Håbet er, at endnu flere vil være med til at lave en fælles glidende tackling på dagligdagens udfordringer som kræftramt.

- Vi er jo ikke så mange endnu, men jeg regner med, der kommer så mange, så vi kan sidde og få mandehørm. Det kunne være hyggeligt. Snakke om hvordan man har det, siger Leif Nielsen.

- Jeg håber, jeg får nogle muskler og godt kammeratskab, og hvis nogen falder ned, så kan man være med til at hive dem op. Det ved man jo ikke. Der er nogen, der er både er opereret og har det knap så godt. Os, der har det lidt bedre, kan måske være med til at peppe dem lidt op, hvis det er nødvendigt, siger Kaj Jacobsen.

FC Prostata træner hver tirsdag og torsdag. Alle er velkomne - så længe man har eller haft prostatakræft.

De endelige resultater fra forskningsprojektet kommer i 2018. Målet er, at FC Prostata skal udbredes til 20 nye byer.

4:11
Se hele indslaget om FC Prostata her.