Tvillingerne Nikolaj og Frederik er blandt verdens bedste gamere
Frederik Høj Nielsen fra Herning rejser verden rundt som professionel Hearthstone-spiller. Samtidig er tvillingebror Nikolaj ved at få sit gennembrud.
De er en del af en verden, som mange fra den ældre generation ikke forstår.
For hvordan kan man leve af at spille computer, og er eSport overhovedet sport?
Men for de 25-årige tvillinger Nikolaj og Frederik Høj Nielsen fra Herning er det en teoretisk diskussion, der ikke betyder noget. De er nemlig særdeles dygtige til at spille Hearthstone - en slags strategisk kortspil på computeren.
Frederik er blandt de allerbedste i verden og er professionel gamer. Han spiller for det svenske hold Planet Odd og får en fast månedsløn ved siden af præmiepengene. Hvor meget han tjener, vil han ikke oplyse, men alene i præmiepenge har han vundet over 100.000 dollars.
Tvillingebror Nikolaj har indtil nu ikke satset så meget på eSporten, men det kommer formentlig til at ændre sig. Han er netop vendt hjem fra Barcelona, hvor han kvalificerede sig til finalen i World Electronic Sport Games, der finder sted i Kina til næste år.
Hearthstone er et forholdsvis nyt spil og ikke så kendt som eksempelvis Counter Strike - alligevel er der en præmiesum på 1,9 millioner kroner i turneringen.
- Jeg var helt vildt nervøs, før jeg skulle i gang med kampene, så jeg er bare utrolig lettet, stolt og glad for, at marginalerne gik min vej, fortæller Nikolaj Høj Nielsen.
Han afslutter snart en finansbachelor fra Erhvervsakademi MidtVest og regner ikke umiddelbart med at gå i Frederiks fodspor.
- Jeg vil gerne være professionel Hearthstone-spiller, for det kan give en masse frihed, og man kan komme til at opleve verden og spille om mange penge. Men jeg vil også gerne have noget ved siden af, så det skal måske være en blanding, siger han.
Kineserne står i kø for en autograf
Mens de store internationale turneringer er nyt land for Nikolaj, er de ved at være hverdag for Frederik. Vi interviewer ham via Skype fra et hotelværelse i Beijing i Kina. Fra værelset har han udsigt til en stor blå bygning, hvor en del af den holdturnering, som han deltager i, foregår - en bygning som også blev brugt under OL.
- Det er tredje gang i år, jeg er i Kina. Jeg har også været i Korea, USA og mange steder i Europa for at spille turneringer. Det er super, super fedt, at man kan have sin hobby som levevej og samtidig kan komme ud og rejse, siger han.
ESport er for længst blevet big business. Turneringerne kan ses direkte online, og der er ofte mange tusinde seere. De bedste gamere tjener lige så meget som store sportsstjerner og er lige så populære på de sociale medier. Frederik har for eksempel over 12.000 følgere på Twitter, og specielt i Asien oplever han en meget stor interesse.
- Det oplevede jeg for eksempel, da jeg september vandt det mindre VM. Kineserne stod i kø i en halv time til en time bare for at få en autograf fra nogle af de store Hearthstone-spillere. Det føles lidt absurd, at folk synes, at man er så interessant.
Vil optages i DIF
Samtidig med at interessen for eSport bliver større og større, kæmper sporten for at få det blå stempel og blive anerkendt af Danmarks Idrætsforbund. Målet er at blive optaget i DIF på linje med eksempelvis håndbold og badminton, og det vil i givet fald betyde, at sporten får støtte fra tipsmidlerne.
Penge, der ifølge formanden for eSport Danmark, Thomas Koed, skal bruges til at opbygge en klassisk foreningsstruktur.
- Der bliver i dag lavet mange odds på eSport via Danske Spil, som genererer en betydelig mængde penge - et tocifret millionbeløb - på at lave odds på eSport. Og hvis vi gerne vil have de unge mennesker ud af værelserne og ind i foreningslivet, er det meget naturligt, at vi får nogle af de her penge retur, siger han.
Formanden fortæller, eSporten allerede er ved at lave en aftale med Anti Doping Danmark for at kunne leve op til kravene i DIF.
- Men hvis I skal have støtte fra tipsmidlerne, skal pengene jo tages fra andre sportsgrene?
- Jeg synes ikke, at det er et enten eller. Vi ønsker jo at samarbejde med alle de andre forbund i DIF. Deres medlemmer har jo en tendens til at forsvinde. når de bliver 15-18 år. Så er der to ting, som de rent faktisk går til. Det ene er fitness og det andet er eSport. Så hvorfor ikke se det som et både og... hvis du går til fodbold, kan du også gå til eSport. De to ting kan sagtens hænge sammen, og det er det, der er meningen, siger Thomas Koed.
Danmarks Idrætsforbund har indtil videre optaget eSporten i et trendforum, hvor man undersøger mulighederne for at optage nye idrætsgrene.
- Trendforum kunne lyde som en syltekrukke?
- Alting skal jo starte et sted. Og når eSporten så bliver en del af OL i 2024 i Paris, så giver det jo selv. Det bliver afgjort i 2020, siger Thomas Koed.
Ikke en rigtig sport?
Et af de argumenter mod eSportens optagelse i DIF, som man hører igen og igen, er at eSport ikke rigtig sport. En debat, der også kører på de sociale medier. I foråret skrev TV 2s håndboldredaktør Dan Philipsen for eksempel på Twitter:
- E-Sport har et forkert efternavn. Sorry, Pacman-fans.
En debat der dog ikke kan få Nikolaj og Frederik op i det røde felt.
- Det er en sjov diskussion. Jeg har ikke rigtig nogen holdning til det. Hvis folk ikke synes, at eSport er en sport, må de synes det. Der er ikke nær så meget fysisk i eSport, men der er konkurrenceaspektet. Så det kommer an på, hvordan man definerer, hvad sport er, siger Nikolaj Høj Nielsen.