Skoleleder på mobilfri skole: - Eleverne sad og kiggede i hver deres telefon
Tarm Skole har taget konsekvensen af, at sociale medier gik ud over fællesskabet blandt elever.
Smartphones er blevet en fast del af børns hverdag. Og Snapchat, Instagram og Twitter kan findes på de fleste børns telefoner. På Tarm Skole tog man for seks år siden konsekvensen af elevernes store forbrug af sociale medier. Derfor er skolen nu blevet mobilfri.
- De havde svært ved at håndtere det uden at miste koncentratione. Vi vil gerne bevare dem i den nære kontakt til klassekammeraterne og med fokus i undervisningen, siger Christian Nørregaard, der er skoleleder på Tarm Skole.
- Vi havde mange, som sad i frikvartererne og kiggede i hver sin telefon og ikke var så meget sammen, som vi havde lyst til, de var.
Hver morgen samler klasselærerne alle elevernes mobiltelefoner sammen. De bliver lagt i en kasse, låst inde i et depotrum og først låst ud igen, når skoledagen er forbi.
- I bund og grund bryder jeg mig jo ikke om, at skulle ind og styre på den måde. Jeg synes, at vores elever gerne skulle have en oplevelse af – og et naturligt ønske om at være sammen og have nogle gode fællesskaber og måder og være sammen på. Men vi har kunnet se, at de har haft svært ved at styre mobiltelefonerne og de sociale medier.
Der findes undtagelser
Ifølge skolelederen tager eleverne det pænt, at de hver dag er helt mobilfri og sammen med deres kammerater – altså fysisk - i nogle timer. Alligevel er der få undtagelser, hvor telefonen får lov til at komme frem.
- Når vi tager afsted på lejrskoler, så lægger vi et afbræk ind, hvor børnene får lov til at have deres telefoner, siger Christian Nørregaard.
- Det gør vi blandt andet, fordi det stresser dem utroligt meget, hvis de ikke får lov til at bevare deres kontakt på de sociale medier – om det er en snapstreak, der skal passes, eller hvad det er.
18 procent af de 11-15-årige bruger fire timer hver dag på sociale medier.