Anklager efter bøde til 44 dansegæster til piratfest: - Dommen vil danne retning for kommende sager
Det er første gang, retten har taget stilling til en sag om en piratfest under coronanedlukningen.
Det var en historisk dom, som Retten i Holstebro afsagde i dag, da 44 personer fik bøder på 4000 og 5000 kroner for ulovligt at holde fest, mens danskerne var begrænset af coronarestriktioner og forsamlingsforbud.
- Det er den første sag, hvor retten tager stilling til en såkaldt piratfest. Dels om der forelægger en overtrædelse af forsamlingsforbuddet, men også tager stilling til bødestørrelsen. Derfor er den principiel, og jeg er overbevist om, at den vil danne retning for de kommende sager, siger Ulrik Panduro, der var anklager i sagen.
Den ulovlige fest blev holdt på en nedlagt ålefarm ved Holstebro 12. december 2020, og på det tidspunkt var forsamlingsforbuddet på 10 personer. To personer havde arrangeret dansefesten med livemusik, hvor der kom gæster fra hele Jylland og Fyn.
Præcedens for kommende sager
Både arrangørernes og deltagernes bøder blev fordoblet, da der var tale om overtrædelser af coronarestriktionerne.
- Dommen kommer til at danne præcedens for de sager, der kommer fremadrettet. Nu har vi fået rettens ord for, at det her er en overtrædelse af forsamlingsforbuddet, og hvis det sker på de her omstændigheder, så er det ovenikøbet en piratfest, som giver en skærpet bøde, siger anklageren.
Det var også skærpende, at der var stor risiko for smittespredning og dannelse af nye smittekæder, da gæsterne kom fra et geografisk stort område. Desuden blev der i dommen også lagt vægt på, at festen var professionelt arrangeret.
- Men det allermest skærpende er, at piratfesten var et alternativ til natklubber og diskoteker, der var lukket ned. På det tidspunkt var hele nattelivet lukket ned, og så forsøger de at omgå det ved at lave en priatfest. Det er særdeles skærpende, siger Ulrik Panduro.
De dømte i sagen er mellem 35 og 76 år.