Båltænding og insekthoteller: Tag et spejdermærke som ”fjernstudie”
Man kan sagtens stadig arbejde på at få flere mærker på sin spejderskjorte, selvom coronatiden sætter en bremser for at være sammen med sit spejderhold.
Coronavirussen og de mange medfølgende restriktioner og forbehold er ikke nogen undskyldning for ikke at blive en bedre spejder. Spejderne Storaa Gruppe har sørget for at deres medlemmer fortsat kan blive bedre til deres fag, selvom coronavirussen har sat en midlertidig stopper for deres ugentlige spejdermøde.
- Al spejder blev jo bare lige pludselig aflyst, og det var alle vores møder, alle vores ture, alle vores arrangementer. Det var helt vildt ærgerligt bare at give slip og sende folk hjem, siger Anne Højager Nielsen, der er spejderleder i Storaa Gruppe DDS i Mejdal.
Derfor har spejderne i Mejdal lavet hjemmespejd, som går ud på, at børnene i de næste uger får 10 opgaver, og når de er udført, modtager børnene et spejdermærke.
- Vi har fundet sådan et fysisk mærke, sådan et stofmærke, som de så kan sy på deres uniform efterfølgende, hvor der så står hjemmespejd. Så har de været med til at tage et mærke i de her 14 dage - måske længere tid - som de skal gå derhjemme, siger Anne Højager Nielsen.
Nullermænd og chips
Nogle af de børn, som fordriver tiden med at tage et spejdermærke, er søskendeparret Karoline og Nikolaj Nielsen Brøgger. Karoline på 11 år er juniorspejder, og en af de opgaver, som hun skal løse for at få sit spejdermærke, er at lave et bål med remedier, hun ikke normalt ville bruge.
- Vat tror jeg kunne virke godt. Og jeg har prøvet chips før til et spejdermøde, og det virkede også ret godt, siger Karoline Nielsen Brøgger.
Hvis ikke det virker til at tænde et bål, har spejderlederen også nogle fif i ærmet.
- Jeg har foreslået sådan nogle lidt skøre ting som fnuller fra tørretumbleren eller chips og læbepomade. Ikke håndsprit selvfølgelig! Det ville ikke være samfundssind at brænde det af i øjeblikket. Men alle mulige andre brandfarlige ting, som de kan bruge til at tænde bål med i dag, fortæller Anne Højager Nielsen.
Insekterne flytter ind
Karolines lillebror Nikolaj er otte år og minispejder. Mens hans søster skal lave et bål, er det en helt anden opgave, der venter ham. Han skal nemlig forsøge at lave et hotel til insekter ud af en ramme af træ, hvor han putter grankogler, kviste, mos og andet godt fra naturen ind i.
- Når vi er færdige med det, stiller vi det inde i nogle grene eller et eller andet. Så kan der sidde insekter inde i det, forklarer Nikolaj Nielsen Brøgger.
Insekthotellet og bålet er Nikolaj og Karolines femte opgave. Blandt de første opgaver er søskendeparret både blevet sat over for at skulle bage boller, lave en forhindringsbane og gå en tur, hvor ruten er formet som spejderens forbogstav.
Glæden er stor
Opgaverne bliver fremlagt på Facebook, hvor børnenes mor logger ind for at se, hvad børnene skal lave.
- Jeg synes, det er fantastisk, at der er sådan lidt ekstra at give sig til, og de glæder sig hver morgen til at se, hvad dagens opgave har været og gå i gang. Og så har de lidt udover skolearbejdet, og hvad man ellers skal have lavet. Så det er sådan lidt en anderledes opgave at lave i løbet af dagen, siger børnenes mor Rikke Nielsen Brøgger.
Lige så henrykte er søskendeparret, som er glade for, at hjemmespejd er muligt i deres klub. Ikke mindst når 10 opgaver resulterer i en noget speciel spejdermærke.
- Det ser også sejt ud, og ens venner de er bare sådan: Åhh, hvad er det for et mærke, du har taget der. Det er lidt sjovt at fortælle sine venner, hvad man har lavet, siger Nikolaj Nielsen Brøgger.
Selvom hjemmespejd er et hit, så er storesøster Karoline ikke i tvivl om, hvilken form for spejder hun til enhver tid vil foretrække.
- Det kan godt blive lidt kedeligt, når man kun er en. Det er lidt sjovere til spejder, hvor man er flere om det, siger Karoline Nielsen Brøgger.
I morgen venter der søskendeparret endnu en opgave.