Coronakrisen har ramt kødproducenter: Vi har brug for danskernes hjælp
Faldende priser og manglende efterspørgsel presser de danske kødproducenter, der nu efterlyser økonomisk støtte fra både stat og forbruger.
Coronakrisen rammer lige nu de danske kalve- og oksekødsproducenter hårdt. De efterspørger derfor statslig støtte og opfodrer forbrugerne til at vælge det danske oksekød i køledisken.
Opfordringen kommer blandt andet fra kalveproducent Troels Hedelund Rasmussen fra Tjele ved Viborg. Han håber, at danskerne vil forkæle sig selv og tage i supermarkedet og købe noget dansk okse- eller kalvekød.
- Den bedste hjælpepakke er, at danskerne er ligeglade med den sidste 10’er, når de handler ind. Det vil sætte gang i en kædereaktion, så indkøbschefer bliver tvunget til at købe dansk. I disse krisetider er vi nødt at hjælpe nærområdet og lokalt. Det gør forbrugeren ved at købe dansk, siger han.
Lave priser og kædereaktion
Under Corona-krisen er efterspørgslen på dansk kalve- og oksekød styrtdykket. Og det samme er prisen. Før krisen indbragte oksekød en i forvejen lav pris, som i dag er faldet med op til to kroner per kilo. De lave priser sætter gang i en kædereaktion af store tab for producenter, der er nødt til at stoppe og aflive raske dyr.
- Situationen bliver bare værre og værre herfra, siger Jens Verner Pedersen, der er ansvarlig for kvægproduktion i Agri Nords bestyrelse.
Prisfaldet skyldes den manglende efterspørgsel fra især Italien og Spanien, som ellers normalt er store aftagere. Men kødproducenterne er også mærket af, at alle danske fester – herunder bryllupper og konfirmationer - er aflyst på grund af corona-restriktioner.
Konfirmationer og konferencer aflyst
Salget af de gode udskæringer af kalvekød, som normalt har været solgt til konfirmationer, møder og konferencer, er der altså ikke lige nu, og samtidig er noteringen falder drastisk. For slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen ved Tjele betyder det et fald på 200 kroner per kalv. Det svarer til 250.000 kroner på et år
- Jeg må prøve at finde besparelser. Det var stramt i forvejen med den faldende notering, og corona gør det endnu sværere med det sidste prisfald. Det er barsk, fortæller han.
Derfor forsøger branchen nu at råbe både politikere og forbrugere op. Kalve- og oksekødsproducenterne skal have en hjælpepakke ligesom andre erhverv, der er direkte ramt af coronakrisen.
- Her og nu har vi akut brug for en hjælpepakke til kalve- og oksekødsproducenterne, siger Jens Verner Pedersen.
De foreslår også, at hvis der kommer statslig støtte til at få gang i hotel- og restaurationsbranchen efter krisen, så skal det være et krav, at hoteller, restauranter og lignende bliver pålagt at bruge danske fødevarer.
Hvis danskerne bliver bedre til at købe dansk, vil det også sikre den danske produktion på en længere bane.
- Og så får forbrugeren samtidig klimarigtige fødevarer med fuld sporbarhed og høj dyrevelfærd. Akkurat som de efterspørger, siger han.