Flere hundrede landmænd samlet for at vise støtte til minkavlere: - Familierne bryder sammen af det her
Traktorer i massevis fyldte i dag på Struer Landevej, hvor der var demonstration for minkbranchen. Udover massevis af landbrugskollegaer var flere af landsdelens borgmestre også mødt op for at vise deres støtte.
Med hestekræfter, rotorblink og bannere var flere hundrede landmænd i dag samlet for at vise støtte og empati for minkbranchen.
- Jeg er helt overvældet over den støtte, vi får. Det er til at få tårer i øjnene over, det er det virkelig, siger Esben Friis Jakosen, som er selvstændig landmand i Bur.
De havde håbet på, at der ville være omkring 200 personer til stede, men ifølge Esben Friis Jakobsen, der har været med til at stable arrangementet på benene, er der kommet endnu flere.
En af dem, der er dukket op for at vise sin støtte til de trængte minkavlere, er Christian Blindkilde fra Spjald, som er landbrugselev.
- Jeg er her for at bakke op om alle minkavlerne og vise, at driller man én branche, går det ud over det hele. Minkavl er jo kun et delerhverv, siger han
Selvom han selv kun har planteavl, så kan han godt sætte sig ind i, hvordan landets minkavlere har det i øjeblikket.
- Situationen er kaotisk, og jeg kan godt forstå, at man føler sig fortabt, når man ikke engang har fået at vide, hvordan ens fremtid kan blive, siger Christian Blindkilde.
Kræver svar inden 14 dage
Medarrangør Esben Friis Jakobsen har selv 7000 mink, og hans far har omkring 25.000.
Derfor ved han alt om, hvad det er, minkavlerne gennemgår i disse dage, efter regeringen onsdag kunne meddele, at alle mink i Danmark skal slås ned.
- Det er en direkte ekspropriering af vores erhverv. Vi får aldrig dyr igen, det kan ikke lade sig gøre, siger Esben Friis Jakobsen.
Derfor håber han, at han og de andre fremmødte kan råbe regeringen op og få svar.
- Om 14 dage, når vi er færdige, vil vi have vores erstatning på plads, så familierne derude kan komme videre. Familierne bryder sammen af det her. Det er livsværk, der er hevet væk under dem.
Et voldsomt indgreb
De nordjyske minkavlere er blevet bedt om at blive hjemme fra demonstrationen. Men de midt- og vestjyske landmænd er mødt talstærkt op – og det er landsdelens borgmestre også.
- Når jeg ser de her traktorer, der kommer kørende i hobetal, så tænker jeg, at det er ligesom en begravelse. For det er jo dybest set et erhverv, der bliver lagt i graven, lyder det fra borgmester i Holstebro Kommune, H.C. Østerby (S).
- Der er så mange familier, der bliver berørt af det her. Så det gør ondt helt inde i hjertet, siger han.
Med 111 minkfarme er Holstebro den kommune i landet med flest avlere, og det giver borgmesteren noget af et arbejde, når erhvervene er afviklet.
- Først og fremmest er jeg her for at vise respekt for et erhverv, der bliver lagt i graven. Men dernæst skal vi se på, at vi får mange hundrede arbejdsløse i Holstebro Kommune, som kun er uddannet i den her branche, og som dybest set er ufaglærte i mange andre sammenhænge. Der skal vi i gang med noget omskoling.
Også borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm (V), var med, da landbruget i dag prøvede at sende et budskab til politikerne på Christiansborg.
- Der er familier, der bor på de her farme, og det er nogle, der har arbejdet i flere generationer på at forfine det. så det er en sort dag for hele erhvervet. Det her er et udtryk for, at det er et voldsomt indgreb, der er sket mod et helt erhverv, som man er i gang med at slagte ned, siger han om demonstrationen, siger han.
Han bekymrer sig også for, hvad der skal udfylde det tomrum, som minkavlerne kommer til at efterlade.
- Her i det nordvestjyske område har vi rigtig dygtige minkavlere, som har været med til at skabe vækst og udvikling. Vi har behov for, at der også bliver tænkt på, hvad der skal komme efter det, i den hjælpepakke, der kommer, siger Erik Flyvholm.
Lemvig-borgmesteren fortæller, at han vil være med til at lægge et pres på regeringen for, at minkavlerne bliver kompenseret – og det budskab tilslutter Ringkøbing-Skjerns borgmester sig.
- Jeg håber og forventer, at man kommer frem til en kompensation, som rent faktisk også stemmer overens med det værditab, der er i det her. Det her svarer til en ekspropriation. Det er rigtig store summer, der er tale om, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V).
Blokader i hele landet
Også Holstebro Struer Landboforening håber på, at summerne kommer til at række til de pressede minkavlere og de følgeerhverv, der lige nu lider under regeringens beslutning om at slå alle minkbesætninger i Danmark ned.
- Det handler om at sikre, at alle politikere, der har været med til at lave den her disposition, kan se sig selv i øjnene bagefter. Det vil sige, at minkavlerne skal have en ordentlig og fuld kompensation for det, de har derhjemme, siger Kristian Gade, der er formand i Holstebro Struer Landboforening.
Esben Friis Jakobsen håber på, at politikerne i Folketinget hører de pressede minkavleres kald – og at de snart får klarlagt, hvad den erstatning, de har fået stillet i udsigt, kommer til at indebære.
- Hvis der ikke er noget på plads om 14 dage, så bliver der demonstrationer, og det bliver ikke fredelige demonstrationer. Der vil komme blokader i hele landet. Og når vi kan samle så mange mennesker i Holstebro, så vil jeg frygte, hvad der kan ske i hele landet, siger Esben Friis Jakobsen.
Politiet var til stede ved dagens demonstration, som arrangørerne havde fået tilladelse til på forhånd. Indsatsleder på stedet, Henrik Høgh Poulsen kunne fortælle, at politiet vurderede, at Struer Landevej, hvor demonstrationen fandt sted, egnede sig godt til formålet.
Medarrangør Esben Friis Jakobsen siger til TV MIDTVEST, at demonstranterne var blevet opfordret til at blive i deres traktorer og til at tage mundbind på, hvis de steg ud af den. Folk, som har haft symptomer eller har været på tæt på en smittet farm, blev af arrangørerne bedt om at holde sig væk.