Landdistrikter kræver fuld erstatning og langsigtet plan til minkavlere
Der er behov for hurtig politisk handling, hvis ikke aflivningen af minkbranchen skal betyde færre arbejdspladser udenfor de store byer, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.
I disse dage er 15-17 millioner mink ved at blive aflivet, efter regeringen onsdag den 4. november meldte ud, at en muteret variant af coronavirus var fundet blandt mink i Nordjylland.
Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, opfordrer nu til, at man fra politisk side giver de berørte minkavlere fuld erstatning for deres tab.
Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.
- Lige nu bliver menneskers livsværk afviklet. For mange er det generationers hårde slid, som fra den ene dag til den anden bliver lukket. Det er dybt tragisk for de berørte ejere, medarbejdere og deres familier. Derfor bør Christiansborg sikre, at alle minkavlere får fuld erstatning efter reglerne om ekspropriation, når man om kort tid skal forhandle en aftale om hjælp til minkavlerne, lyder det fra formand Steffen Damsgaard.
Der er omkring 6000 arbejdspladser tilknyttet minkbranchen i Danmark.
Særligt i Vestjylland er koncentrationen af minkfarme størst, og Holstebro og Ringkøbing-Skjern er blandt de vigtigste kommuner for erhvervet.
Frygter for erhvervsliv i berørte området
Hvis ikke politikerne hurtigt udarbejder en langsigtet plan for, hvordan minkbranchen kan blive hjulpet videre, vil det tegne et dystert billede for fremtidens erhvervsliv i de berørte områder, mener formand Steffen Damsgaard.
- Sundhed og sikkerhed skal selvfølgelig sættes først i en verdensomspændende pandemi. Regeringens beslutning om at aflive alle danske mink viser med al tydelighed situationens alvor.
- Når det er sagt, må jeg på det kraftigste anbefale, at man hurtigst muligt udarbejder en klar og fremtidssikker plan for arbejdspladser og erhverv i de berørte områder. Det her må ikke betyde, at der bliver færre arbejdspladser uden for de store byer, så vi skal hurtigst muligt i gang med at finde nye veje for de erhverv, som i disse dage bliver afviklet, skriver formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard i pressemeddelelsen.
Han hæfter sig ved, at der er behov for at finde nye muligheder og varige arbejdspladser for de personer indenfor minkbranchen, som snart skal finde noget andet at lave.
I Danmark udgør mink udgør det tredjevigtigste dyr i landbruget med en eksport for flere milliarder årligt.