Lukninger, fyringer og virtuel gymnastik: Kom med rundt i landsdelen med 'Vores hverdag med corona'
Coronavirussen har fyldt rigtig meget i Danmark, siden landet den 11. marts blev lukket ned. Her kan du læse eller genlæse nogle corona-historier.
- Det kommer til at få store konsekvenser for alle danskere.
Sådan lød det for godt to uger siden, da statsminister Mette Frederiksen den 11. marts lukkede Danmark ned. Og med ét blev det Midt- og Vestjylland vi kender forandret.
Og ganske kort efter den udmelding valfartede massevis af mennesker til supermarkederne for at sikre sig mad og andre fornødenheder. Hamstringen var i gang.
En af dem der onsdag aften for to uger siden skyndte sig ned til supermarkedet, var Maria Haugård Kristiansen, der bor lidt udenfor Ikast. Hende kan du læse om her: Maria står frem om hamstring: Ville kunne sørge for mine børn
Fyringer har også ramt flere steder i landsdelen. Et af de steder er hos elfirmaet Intego fra Herning. De måtte sige farvel til 15 medarbejdere. Afdelingsleder Lars Hartmann fortæller, at den beslutning gjorde ondt. Læs om Intego her: Elfirma måtte fyre 15: - Vi har oplevet så meget positivitet
Restauranter sadler om
Nedlukningen af Danmark betød, at det blev forbudt at forsamles mere end ti mennesker på et offentligt sted.
Det fik blandt andet stor betydning for landsdelens restauranter. Mange lukkede dørene i.
Det er dog stadig muligt at få mad fra mange af restauranterne - de benytter sig nemlig af take-away i stedet. Og det har været populært.
- Det er fantastisk, at de gider køre så langt for at støtte mig. Faktisk vil de køre i op til 20 minutter bare for at støtte mig, siger Jens Peter Skov, der ejer Sallingsund Færgekro.
Men det er ikke kun restauranterne, der har nægtet at lade hverdagen gå i stå. De seneste to uger har budt på både en online søndagsandagt, en livestreamet gymnastiktime og en efterskole der har lavet en opvisning hver for sig men alligevel sammen.
Sundhedsvæsenet bliver tilpasset
Her i landdelen bliver personer syge af corona, som har brug for at komme på hospitalet, til Herning eller Viborg. Og det har krævet en tilpasning af sundhedsvæsenet.
Både i Herning og Viborg er man i gang med at skabe flere intensivpladser og omskole personale, så der er hænder nok, når endnu flere midt- og vestjyder får brug for hjælp.
- Jeg har sygeplejersker, der har været vant til at møde i almindelig dagtid i hverdagene og egentlig mest passe sunde og raske patienter, der nu pludselig møder ind både dag, aften, nat og weekender på intensivafdelinger, siger Christine Dragsbæk Knudsen, der er oversygeplejerske på Regionshospitalet i Viborg. Hun er en af dem der står i spidsen for omstillingen.
- Og det gør de med stor motivation og arrangement om at vi skal løse det her. Det har virkelig været positivt at se hvor dygtigt og sejt personalet er, fortsætter hun.
Og overlæge Mads Partridge Vandborg er fortrøstningsfuld ved situationen.
- Mine ansatte på afdelingen her viser et helt utroligt arrangement. Det er en stor opgave, vi står overfor, det er alvorligt. Men vi er rigtig godt på vej i vores forberedelser, siger overlægen fra operation og intensiv-afdelingen.
Hårdt for de selvstændige
Den 17. marts kom turen til blandt indkøbscentrene og frisørerne. De blev påbudt at lukke.
Og for en den selvstændige frisør Jesper Brink var det et hårdt slag.
- Jeg kneb sgu en lille tåre, da jeg sad derhjemme. Jeg er jo vant til selv at bestemme, siger Jesper Brink.
Den hårde tid har udløst en række hjælpepakker på rekordtid. Det har ført til, at erhvervsministeren fra Thy har arbejdet utrolig meget.
- Jeg føler, jeg gør en forskel. Og det er motiverende. Så jeg mærker ikke, at jeg ikke får sovet, så hævnen kommer nok på et tidspunkt. Men lige nu er der energi til at køre på, siger erhvervsminister Simon Kollerup.
- Der er så mange ting at forholde sig til, så jeg har ikke rigtig tid til at sidde og blive personligt bekymret over det. Jeg er lidt spændt på, om der kommer en efterreaktion, fortsætter han.