Regeringen skal melde ud om grænseåbning senest 1. juni
Senest 1. juni får danskerne besked om grænseåbning og mulighed for at rejse, fremgår det af aftale.
Regeringen skal melde ud om grænsekontrol og indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger senest 1. juni.
Det fremgår af en aftale om genåbningens fase 2 under coronakrisen, som alle partier i Folketinget står bag, og som torsdag er blevet forhandlet på plads på Marienborg.
I aftalen står der:
- Partierne noterer sig, at regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger. Regeringen melder ud herom senest den 1. juni 2020.
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger ved et doorstep på Marienborg, at det er naturligt at have en dialog med nabolandene.
Herunder Tyskland, der fra midt i maj har varslet en etapevis genåbning af muligheden for indrejse fra Danmark.
- Grænserne følger vi hele tiden. Der er grænserestriktioner i stort set alle lande omkring os.
- Derfor skal man ikke foregøgle, at hvis vi træffer beslutningen om at åbne grænserne i Danmark, så bringer det situationen tilbage til normal.
- Det gør det ikke. Derfor følger vi situationen i de andre lande tæt, siger hun.
Flere partier - herunder Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale - gik ind til forhandlingerne med et ønske om en snarlig grænseåbning til gavn for det hårdt ramte turisterhverv.
Partierne kunne ellers have fået et flertal for en grænseåbning, hvis Dansk Folkeparti havde været med på idéen. Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, afviste inden forhandlingerne at presse på for en grænseåbning.
Han er dog efter forhandlingerne positiv overfor, at det er skrevet med i aftalen, at der snarligt skal tages stilling til grænsespørgsmålet.
- Det er super vigtigt, at det er kommet med i aftalen, fordi der er så mange, der leder efter et klart svar ikke mindst turistindustrien. Det er vigtigt, at det sker i dialog med Tyskland, siger han.
Det var et stort ønske inden forhandlingerne for partileder hos De Radikale, Morten Østergaard, at grænserne blev åbnet. Det er det stadig.
- Det er vigtigt, at vi har fået sat en frist ind i aftalen til 1. juni. Der har længe været forlydender om, at Tyskland vil åbne grænsen til Danmark, siger Morten Østergaard.
- Nu får vi et signal fra regeringen om, at der er dialog med landene omkring os, så vi forhåbentlig kan åbne på samme tid, siger han.
Formand for De konservative, Søren Pape Poulsen, havde også gerne set, at grænserne blev åbnet med det samme.