Tandlægeformand om coronagebyr: Det er indenfor lovens rammer
En ekstra udgift på tandlægeregningen har skabt debat. Formanden for klinikejerne i Tandlægeforeningen fortæller, at de ekstra gebyrer er helt okay.
Det kan være en dyr omgang, hvis man skal på briksen ved tandlægen, og med et ekstra coronagebyr bliver det ikke billigere.
TV MIDTVEST kunne i går fortælle, at nogle tandlæger på grund af coivd-19 har valgt et lægge et beløb mere på regningen.
- Der er to forskellige måder, hvorpå man kan forsøge at dække de omkostninger, vi har fået i forbindelse med coronaepidemien, og de ekstra retningslinjer sundhedsmyndighederne har pålagt os. Den ene måde er at opkræve et direkte gebyr, og den anden måde er at lægge det på de almindelige priser. Begge dele er en helt normal måde at gøre det på, når man får ekstra omkostninger, fortæller Torben Scønwaldt, der er formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen.
Han fortæller, at der også vil findes tandlæger, der ikke tager ekstra betaling, men ifølge ham er det et spørgsmål om tid, før man mister for mange penge.
På TV MIDTVEST Facebookside, har den ekstra betaling skabt stor debat, og flere mener, at tandlægerne lukrerer på pandemien.
Regler om gebyrer diskuteres stadig
Der er uenighed om, hvornår tandlægerne egentlig må tage et ekstragebyr.
I et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har ministeriet svaret på spørgsmålet om ekstragebyrer.
”Jeg kan oplyse, at mit ministerium ikke har indgået aftale med Tandlægeforeningen om, at der kan opkræves et særligt 'COVID-19 tillæg'"
”Såfremt der ikke er faste priser på ydelser, eller yderligere begrænsende omstændigheder, så vurderer ministeriet imidlertid ikke, at der er noget til hinder for, at der opkræves et tillæg.”
Læs spørgsmål og svar mellem Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg og ministeriet.
- Det er jo lidt noget roderi, at vi skal ud i en debat med sundhedsmyndighederne omkring regeltolkning, når det burde være fuldstændig klokkeklart, at vi selvfølgelig må opkræve et gebyr eller hæve vores priser, når vi bliver pålagt ekstra tiltag for at beskytte borgerne mod smitte, siger Torben Scønwaldt.
Der er stadig en diskussion mellem Tandlægeforeningen og ministeriet, og derfor er det på nuværende tidspunkt ikke forbudt for tandlægerne, at lægge ekstragebyr på behandlinger med fast pris.
Tandlægerne tjener ikke flere penge
Torben Scønwaldt forstår udmærket frustrationen over at få et ekstra gebyr på regningen, men han mener ikke, at det er tandlægerne der skal bebrejdes.
- På mange måder synes jeg, det er urimeligt, at vi er blevet tvunget til at opkræve gebyrer eller hæve priserne. I virkelighedens verden burde det være myndighederne, der gik ind og dækkede omkostningerne for borgerne, siger han.
En af de tandlæger der tager et ekstra gebyr er Tandlægerne Rask & Bach, hvor der nu bliver skrevet 74 kroner mere på regningen efter behandling.
- Vi har som lille virksomhed ikke andre steder at få dækket vores ekstra udgifter. Det er udgifter vi er blevet pålagt af det offentlige, og vi har ikke andre steder eller andre ydelser, fortæller Tine Rask der er tandlæge og medejer af klinikken.
Hun understreger, at de på ingen måder tjener flere penge på at behandlingerne nu koster 74 kroner mere.
De har stadig røde tal på bundlinjen.