Venstre-kvinde om corona-undervisning: - Vi taber nogle unge mennesker på gulvet
Venstres Marie Bjerre mener, at regeringen har fejlet, når de ikke har lagt en plan for elevernes tilbagevenden til skolerne.
Under nedlukningen er de danske skole- og gymnasieelever med onlineundervisning mere demotiverede end nogensinde. Tre ud af fire lærere mener, at kvaliteten af deres undervisning er lavere, når den er virtuel.
Sådan skriver Berlingske tirsdag på forsiden af deres avis.
Det har fået Venstres folketingsmedlem Marie Bjerre, der er valgt i Vesthimmerland, til at råbe regeringen op i et Facebook-opslag.
- Jeg reagerer på, at eleverne sakker bagud, og at de ikke får den undervisning, de skal have. I foråret kunne det gå, men nu er det snart et år med begrænset undervisning. Vi taber nogle unge mennesker på gulvet, og det kan vi ikke være bekendt, siger Marie Bjerre til TV MIDTVEST.
Ifølge Marie Bjerre er børn og unges uddannelse noget af det sidste, regeringen må slække på, når det kommer til restriktioner og nedlukning.
- Vi skal passe på, at vi ikke bliver overforsigtige. Det går udover det faglige niveau men også den mentale trivsel, hvis ikke vi tager det her seriøst. Det er bekymrende og alarmerende, at eleverne er demotiverede, siger hun.
Skolen skal åbne som noget af det første
Regeringen valgte i slutningen af december blandt andet at lukke landets fysiske skoler ned, da de udgjorde en potentiel smitterisiko. Venstres folketingsmedlem kan godt se, at det var det rigtige at gøre, og at online undervisning er bedre end ingen undervisning.
- Selvfølgelig skal vi gøre det, der er sundhedsmæssigt forsvarligt. Men jeg synes, at der skal fokus på, at når vi kan lukke landet op, så skal skolerne være det første. Jeg synes ikke, regeringen gør det godt nok, når de ikke har lavet en plan for genåbning af skolerne, siger Marie Bjerre, der oprindeligt kommer fra Viborg-egnen.
Indtil videre har regeringen ikke meldt noget ud om, hvornår folkeskole- og gymnasieeleverne kan vende tilbage til de fysiske undervisningslokaler. Derimod har statsminister Mette Frederiksen meldt ud, at den nuværende nedlukning formentlig fortsætter længere end til den 17. januar.
Som en løsning på problemet oplyser Marie Bjerre, at der blandt andet er tale om sommerskole og ekstra lærere i den virtuelle undervisning.
På landets gymnasier har 3.g-eleverne stillet et borgerforslag om at aflyse deres afsluttende eksaminer på grund af den undervisning, der har modtaget under corona.
Den vej håber Marie Bjerre ikke, at regeringen vil gå.
- Jeg kunne frygte, at løsningen bliver, at vi nedskalerer eksamen eller dropper eksamen og bruger årskaraktererne som eksamensresultat. Det hjælper ikke årgangen, for så har eleverne lært mindre. Det er at gøre dem en bjørnetjeneste, mener hun.
Lærere og elever kan ikke klandres
Coronaen har påvirket alle samfundets lag, og regeringen har haft meget at se til det sidste år. Selvom Marie Bjerre ikke klandrer landets ledere for at lukke skolerne ned, så mener hun alligevel, at de ikke har gjort det godt nok i denne sag.
- Som opposition, er det vores fornemmeste opgave at råbe op, når det går helt skævt, og det mener jeg, at det gør her. Det er svært at anklage lærere og elever, for de gør det, de kan, med det, de har til rådighed.
Mette Bjerre oplyser også, at et løsningsforslag kunne være at lave sociale bobler på efterskoler og højskoler, hvor man lader eleverne være på skolen og få undervisning, hvor de ikke må forlade skolen.