16 kroner for en fyldt indkøbspose: Høje priser får flere til at jagte billig mad
Frivillige hos Mad til Herning mærker en stigende interesse for billig mad, der nærmer sig sidste salgsdato.
Bananer med lidt brune pletter, adskillige daggamle franskbrød eller juice, der med hastige skridt nærmer sig sidste salgsdato.
Alt sammen til priser, der for langt de flestes vedkommende, er til at betale.
Det er konceptet for Mad til Herning, som lige nu oplever et stigende antal besøgende.
- Jeg er imod madspil. Og så er det billigt, lyder det fra rengøringsassistent Linette Hansen, som er en af dem, der har taget plads i køen til det frivillige initiativ, som har specialiseret sig i mad til få penge.
Lise Kortegaard, der er formand hos Mad til Herning, har deltaget på salgsdagene flere gange, og den frivillige formand mærker, at efterspørgslen på billig mad vokser:
- Vi oplever, at der kommer mange flere end sidste år. Men det er sket langsomt, siger hun.
Linette Hansen fra Kibæk benytter sig af tilbuddet, fordi hun mærker, hvordan prisen på frugt, grøntsager og andre dagligvarer skyder i vejret. Derfor er hun glad for at kunne handle hos Mad til Herning.
- Man kan spare lidt på sin økonomi. Den er meget presset, forklarer hun fra køen.
Tre gange i ugen slår de frivillige hos Mad til Herning dørene op til det prisvenlig madmekka på Teglvænget i det vestlige Herning. Her kan franskbrød eksempelvis erhverves for tre kroner per styk, mens æbler sælges til 50 øre stykket.
- Der er mange, der er påvirket af deres økonomiske situation, siger Lise Kortegaard, der er formand hos Mad til Herning
Varerne stammer fra den lokale Rema 1000 eller Føtex, der i nogle tilfælde må sande, at selv et nedslag i prisen på tomaterne ikke altid er nok til at få dem solgt. Derfor ender de i stedet hos Mad til Herning, hvor flere og flere lægger vejen forbi.
Formanden anslår, at der er tale om en stigning i antallet af kunder på 22 procent fra august 2021 til august 2022.
Hovedparten af kunderne i Herning peger ifølge formanden på prisen som den afgørende grund til deres besøg, men mange fortæller også, at madspild er vigtigt.
- Men der er også en god stemning, forklarer hun.
Landsækkende interesse
Mad til Herning er langt fra de eneste, der specialiserer sig i billige fødevarer, der nærmer sig sidste salgsdato.
Tjenesten Too Good To Go, der forbinder kunder til restauranter og butikker, der har overskud af usolgt mad, oplever for tiden også stigende interesse.
- Der er mange forbrugere, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.
- Vi kan se, at overskudsmadden bliver revet væk, forklarer Heidi Boye, der repræsenterer tjenestens danske afdeling.
Ifølge Too Good To Go man på landsplan oplevet en stigning i antallet af nye brugere på 25 procent.
- Mange går desværre forgæves. Vi har ikke nok på vores hylder, siger hun.
Linette Hansen fortæller, at hun er kommet hos Mad til Herning i nogle måneder. Hun har også bidt mærke i den stigende interesse.
- I starten kunne man gå ind, når man kom. Nu skal man stå i kø. Der er meget rift over det, men det er også nogle gode varer, siger hun.
Mad til Herning har åbent mandag, tirsdag og fredag fra 15 til 17.