Afstemning: 9 ud af 10 synes, vi bruger for meget tid bag skærmen
En afstemning på TV MIDTVEST viser, at størstedelen af de adspurgte mener, at et familiemedlem bruger for meget tid på mobil eller tablet.
Flere eksperter mener, at vi ufrivilligt bliver afhængige af vores mobiltelefoner. Og noget tyder på, at mange er enige. I hvert fald har knap 500 personer deltaget i en afstemning på vores hjemmeside, og 92 procent af dem mener, at minimum ét familiemedlem bruger for meget tid på at kigge på en skærm.
Forholdet til vores mobiltelefon og til de sociale medier kan i den grad have konsekvenser for vores sociale liv, mener eksperter.
Finn Godrim er psykolog ved Institut for Relationspsykologi i Skive, og er derfor ekspert i, hvordan skærmen kan påvirke de menneskelige relationer.
- Før troede man, at mennesker udvikler sig ligesom planter. Bare vi får fysisk næring, lys og tid, så bliver vi til sunde voksne mennesker. I dag ved vi, at mennesker ikke udvikler sig automatisk. Vi udvikler os kun, når vi oplever samvær med andre, fortæller han.
Og vi går glip af noget, når vi vender næserne mod de fedtfingre-plettede glasskærme. For da vender vi samtidig ryggen til relationerne i den virkelige verden. Det mener Imran Rashid, der er læge og en af de førende eksperter, når det kommer til danskernes brug af elektroniske medier.
- Noget af det, man især ved kan spille en rolle i relationen mellem forældre og børn, det er fænomenet 'technoference', siger Imran Rashid.
- Alle børn, der gør noget, de siger 'se mig, mor' eller 'se mig, far'. Det gør de, fordi børn vokser, når nogen ser dem. De har brug for opmærksomhed for at blive til noget. Og hvis forældrenes opmærksomhed er væk, så bliver de nødt til at gøre noget andet for at få opmærksomhed. Måske er det, vi ser i dag, i virkeligheden bare en hel generation, der ikke har fået nok opmærksomhed, og som søger den på de sociale medier, siger han.