Efter PFAS-historier på stribe: - Turister kan blive skræmt væk

Blandt kommuner og i turistbranchen spreder der sig en frygt for, at de mange historier om forurening med PFAS vil skræmme turisterne væk.

2:42
Blandt kommuner og i turistbranchen spreder der sig en frygt for, at de mange historier om forureninger med sundhedsskadelige PFAS-stoffer langs Vestkysten vil skræmme turisterne væk. Og det får dem nu til at efterlyse nye undersøgelser af vandet.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

I nyere tid er der med jævne mellemrum skyllet en ny historie om PFAS ind langs den jyske vestkyst. Nu frygter både politikere og turismebranchen, at de dårlige historier kan give en negativ effekt på turister, der overvejer et besøg ved Vesterhavet. 

- På vestkysten er vores største attraktion Vesterhavet, det er badevandet. Det skal man forholde sig til, siger direktør i Destination Vesterhavet, Peer H Kristensen. 

Som TV MIDTVEST beskrev i sommer, kan PFAS koncentrere sig i havskum. Det fik Lemvig Kommune til at skilte ved udvalgte strande med en anbefaling om at skylle huden, hvis man rører havskummet.

- Vi blev enige om, at det rigtige måtte være at sætte skilte op, hvor vi gør opmærksom på problemstillingerne omkring skummet. Men det er ikke et problem i forhold til badning umiddelbart, siger Claus Borg, der er Teknik og Miljø-direktør i Lemvig Kommune.

I Lemvig Kommune giver de oplysninger om havskummet ved stranden
I Lemvig Kommune giver de oplysninger om havskummet ved stranden
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Opråb mod øvre myndigheder

For et halvt år siden blev det rigtignok slået fast via undersøgelser, at det ikke er skadeligt at bade i Vesterhavet, når man målte de eksisterende værdier af PFAS. Men kommunerne langs vestkysten efterspørger nu friskere undersøgelser, så de kan melde knivskarpt ud. Også for at turister ikke skræmmes unødigt væk.

- Jeg er også nervøs for konsekvenserne for turismen. Det er en træls situation, vi står i, og derfor skal vi også have bedre viden om tingene, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard. 

Hans Østergaard fortæller videre, at det er et tema, der er på dagsordenen, når han taler med borgmestre i sine nabokommuner.

Historier kan løbe løbsk

Direktøren i Destination Vesterhavet, Peer H Kristensen, mener også, at der skal mere viden på feltet. Det ansvar ligger ifølge ham hos Miljøstyrelsen og flere ministerier. 

- Man er nødt til at forholde sig til det her nationalt, for alle på vestkysten står og tænker 'hvordan skal vi forholde os'?

Myndighederne må rubbe neglene og komme med hyppigere målinger, mener direktøren ved Destination Vesterhavet
Myndighederne må rubbe neglene og komme med hyppigere målinger, mener direktøren ved Destination Vesterhavet
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Ifølge direktøren handler det om, at myndighederne oftere får målt PFAS-værdierne i badevandet, så turisterne kan føle sig mere trygge og have bedre vished om, hvad der venter langs vestkysten. Uvished kan nemlig give bagslag.

- Hver gang der kommer en ny historie, så bliver der jo mere og mere fokus på problemet. Det værste, der kan ske, er jo, hvis der begynder at florere historier i vores nærmarkeder eksempelvis Tyskland om PFAS, hvor man reelt set ikke ved, hvad det handler om, afslutter Peer H Kristensen. 

Miljøstyrelsen er ikke vendt tilbage på TV MIDTVESTs henvendelse torsdag.