Glæde ved kysten: Havskum i landsdelen bliver testet for PFAS
Fem steder ved vestkysten skal testes for PFAS, og det vækker glæde i Thyborøn.
Snart er strandene langs vestkysten fyldt med badeglade mennesker.
Og måske er det også snart mere sikkert at dyppe tæerne i vandkanten og i indsøer, efter Miljøstyrelsen har været forbi.
I løbet af årets badesæson skal 20 steder ved danske kyster testes for PFAS-stoffer. Flere af stederne er langs vestkysten. De er valgt ud fra, at de ligger geografisk spredt over hele landet, og at der tidligere er fundet spor af PFAS.
I Midt- og Vestjylland er det Thyborøn, Thisted Bredning, Klitmøller, Nissum Fjord og Ringkøbing Fjord, hvor havskum og strandsøer skal testes.
- De test, vi nu har sat i gang langs kysterne i Danmark, skal give os viden, så myndighederne kan vejlede badegæsterne, hvis der er PFAS over grænseværdierne, skriver miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.
Tidligere fundet PFAS
Miljøministeriet understreger, at der i øjeblikket ikke er en risiko ved at bade i havet.
Alligevel skaber udsigten til prøver af indsøer og havskum langs kysten glæde i Lemvig Kommune, hvor Thyborøn ligger.
- Kysten er utroligt vigtigt for os, der bor i området, og de besøgende, og det skal helst være en god og tryg oplevelse at bruge den dejlige kystzone, vi har, siger Claus Borg, som er direktør for Teknik og Miljø i Lemvig Kommune.
Sidste år undersøgte myndighederne også flere danske kyster for PFAS.
To separate prøver fra havskum og soppesøer ved to områder ved Vesterhavet, blandt andet ved Thyborøn, viste PFAS over grænseværdien, som fik Styrelsen for Patientsikkerhed til at fraråde at bade i soppesøerne og at have direkte kontakt med havskum.
Skal ikke overdramatiseres
I Lemvig Kommune kan Thyborøn nu se frem til yderligere prøver af soppesøerne og havskummet, som stadig vækker tvivl, siger direktøren for Teknik og Miljø.
- Vi har slået fast, at der er forsvarligt at bade, men der er fortsat spørgsmål omkring havskum og indsøer, græsning og naturpleje, så i det hele taget er vi godt tilfredse med, at man fortsætter med at undersøge, hvordan vi bedst kan leve med et her, indtil det er helt væk, siger Claus Borg, som er direktør for Teknik og Miljø i Lemvig Kommune.
Han håber, at prøverne kan sikre simple vejledninger, som er nemme for kommunikere ud - uden, der sker misforståelser.
- Vi har lært, at det er svært at kommunikere så komplekst stof til folk, fordi man både skal passe på sig selv, men vi skal også passe på ikke at overdramatisere, siger Claus Borg.