Fast Arbejde

29 år med Bone's: 890 tons ben ryger over disken

På ni år har Bone's mere end fordoblet antallet af restauranter, og det er stadig deres spareribs, gæsterne især kommer for at spise.

Til de 890 tons spareribs ryger der årligt 450.000 kilo pommes frites og 275.000 bagekartofler med.
Til de 890 tons spareribs ryger der årligt 450.000 kilo pommes frites og 275.000 bagekartofler med.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Bone's ville ikke være Bone's uden ben. 29 år efter restaurantkæden blev stiftet i Herning, er det stadig spareribs, der bliver solgt mest af.

890 tons bliver hvert år langet over disken.

- Det er nogle grisebasser, der bliver brugt. Det er helt sikkert, siger Jan Laursen, der er administrerende direktør for Bone's.

Benene er især populære på grund af marinaden. Opskriften er i dag stadig hemmelig og ligger i en bankboks et sted.

- Jeg kan sige så meget, at der både skal noget sødt, surt, lidt stærkt og mange andre elementer i den, siger direktøren.

Spareribs'ene bliver smurt med den populære marinade, inden de bliver stegt helt færdige i ovnen.
Spareribs'ene bliver smurt med den populære marinade, inden de bliver stegt helt færdige i ovnen.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Lang tilberedningstid

Benene kommer hjem som et råt produkt. De bliver saltet i en times tid, og så ryger de i dampovnen et par timer.

- Så tester vi mørheden, og hvis den ikke er der, får de ti minutter mere. De bliver så dyppet i marinade, inden de kommer i båndovnen, siger kok Morten Færgemann.

Og når man har arbejdet på Bone's i mange år, får man gnavet en hel del sparibs.

-  Den anden dag sad vi og regnede lidt på, hvor mange spareribs jeg egentlig har spist, og vi nåede frem til i nærheden af et ton på 21 år. Så det bliver til lidt, siger Dan Harboe Danielsen, der arbejder i administrationen i Herning.

Kæden vokser

TV MIDTVEST var sidst på besøg hos Bone's i 2003, og der er sket en hel del siden.

De tre stiftere fra Herning har købt sig ud og stoppede i 2016. Nu er det Jan Laursen, der er direktør.

- Jeg ledte efter en virksomhed eller koncepter i Danmark, som, jeg synes, var kommet i gang, men som havde endnu mere at byde på. Bone's var en af de mest oplagte på det tidspunkt, og jeg var drønheldig at få lov at blive en del af flokken her og blive en del af ejerkredsen, siger han.

Børnene er også flittige gæster på Bone's. Sidste år var der i alt to millioner gæster på Bone's-restauranterne.
Børnene er også flittige gæster på Bone's. Sidste år var der i alt to millioner gæster på Bone's-restauranterne.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Restaurantkæden blev stiftet i Herning, hvor den første restaurant også blev lavet. 

I 2010 var der 11 restauranter, og i dag er der 25. Men der er snart ikke plads til flere Bone's-restauranter.

- Jeg tror, vi er ved at have nået grænsen for, hvor mange Bones der skal være i Danmark. Der er måske plads til en håndfuld mere, og så er det det. Så vi kigger på om nogle af de adresser, vi har i dag, med fordel kan opdateres, siger direktøren.

Der er omkring 1300 medarbejdere i restaurantkæden.

9:16
I anledning af TV MIDTVESTs 30 års jubilæum har Fast Arbejde igen været forbi Bone's. Det er 16 år siden, vi sidst var forbi.