Ni venners whisky-hobby er blevet til Danmarks største destilleri: - Det er jo helt gakket
I et nedlagt slagteri grundlagde ni venner Stauning Whisky i 2005. I dag kan de producere 900.000 liter spiritus om året.
Alene i år har Stauning Whisky solgt over 60.000 flasker whisky, og lige nu ligger der over en million liter alkohol på lager i godt 5000 tønder, der venter på at modne og blive til whisky.
- Det er jo helt gakket, og nogle gange må man næsten nive sig i armen, for at være sikker på, at det er rigtigt, hvad der foregår. Jeg fik fra at være ingeniør til at være med til at forme Stauning Whisky. Jeg tror, vi alle er helt utrolig stolte af, hvor vi er i dag, siger Alex Højrup Munch, der er medejer og salgs- og marketingdirektør hos Stauning Whisky.
Produktionens størrelse i dag, overstiger de vildeste drømme, som ejerne af Stauning Whisky havde i 2005, da de grundlagde virksomheden i et nedlagt slagteri. Dengang var ambitionen 2-400 liter whisky om året. Altså en til to tønder.
- Vi fik lidt korn fra den lokale landmand, som vi maltede i det gamle kølerum. Vi brugte rygeovnen, der tidligere havde hængt bacon og mørbrad i, til at ryge kornet i, inden det blev kværnet i en gammel kødhakker. Det var voldsomt lavpraktisk, husker Lasse Vesterby, der i dag er medejer og administrerende direktør for Stauning Whisky.
Ingen af de ni venner havde nogen som helst viden om, hvordan man bryggede whisky, da de startede. En var læge, en kok, en slagter, en lærer, en helikopterpilot og fire var ingeniører.
- Der var ingen af os, der vidste noget om whiskyproduktion, og jeg ved, at der i hvert fald var tre af os ni, der overhovedet ikke kunne lide whisky fra starten af, men det har ændret sig meget, siger direktøren.
Men noget gjorde de rigtigt, og de første flasker med whisky blev hurtigt solgt, da de blev sat til salg i 2011. Slagtehuset blev udskiftet med en gammel gård, der blev ombygget til destilleri.
Hædret med priser
Nærmest siden starten har Stauning Whisky fået mange roser fra whisky-kendere, og den gyldne spiritus har vundet mange priser. Blandt andet prisen 'Brand Innovator of the Year' i 2021, som gives til et brand, der har vist en ekstraordinær kreativ tilgang til produktet og produceringen.
I 2020 fik Stauning Whisky tre priser ved World Whiskies Awards, og i 2019 fik de prisen for verdens bedste 'new make', der er den alkohol, der bliver tappet lige efter destilleringen, og inden den kommer på tønde.
- Den bedste pris er faktisk, når der kommer en gammel gubbe fra whiskybranchen, der lovpriser ens produkt. Det største for mig var, da vi havde en skotsk whiskydirektør, der sagde, at efter han havde smagt vores whisky, så kunne han faktisk godt lide røget whisky. Det kunne han ikke før. Det er fedt at høre, siger Alex Højrup Munch.
I 2015 investerede verdens største spiritus-producent Diageo 100 millioner korner i den vestjyske whisky, og i dag er Diageo medejer sammen med de ni venner. Tre af vennerne arbejder til dagligt hos Stauning Whisky.
- En ting, der er vigtig for os, er, at vi grundlæggere stadig mødes hver 14. dag online for at snakke om, hvad der sker. Det er stadig vigtigt, at de grundlæggere, der ikke har dagligdagen i Stauning Whisky, er med i de strategiske beslutninger, siger Lasse Vesterby.
Ambitioner om whisky til hele verden fra Stauning
Efter den store millioninvestering fra den engelske spiritus-producent har Stauning Whisky igen udvidet og har bygget et meget større destilleri og lager. Nu har de kapacitet til at producere 900.000 liter om året, og er Danmarks største destilleri.
- Vi skal ikke nødvendigvis lave nogle whiskyer, der er 12, 20 eller 30 år gamle. Vi er stadig i den spæde start, hvor vi leger, og det er vigtigt for os at komme ud med vores produkter i hele verden. Jeg vil ikke sige, at vi har kunder i hele verden, for vi har ikke nok produkter til at sælge i hele verden endnu, siger Alex Højrup Munch.
I dag bliver 25-30 procent af whiskyen fra Stauning solgt i Danmark, og resten eksporteres til blandt andet USA, Sverige, England, Frankrig og Tyskland. Men i takt med, at produktionen stiger, er det planen, at en endnu større procentdel skal eksporteres i fremtiden.