Amputations-skandale får patienter til at frygte: - Bare de ikke kapper det af
Flere patienter på karkirurgisk afdeling i Viborg er nervøse for, om de risikerer at få amputeret deres ben, efter sagen om mulige fejlamputationer er brudt ud. Det fortæller både patienterne selv og medarbejderne på afdelingen.
Hverdagen fortsætter på Karkirurgisk Afdeling i Viborg, trods sagen om fejlamputationer kom frem for præcis en uge side.
Men ikke alt er, som det plejer. Det har nemlig sat sine aftryk i patienterne.
En af dem er Vera Jakobsen fra Tjørring, der lige nu ligger på afdelingen, efter hun har fået foretaget en bypass-operation i benet.
- Jeg havde tænkt på, bare de ikke kapper det af. Men det må de jo ikke bare, det skal de spørge mig om, lyder det fra sygesengen.
Bekymringen kommer efter den eksterne analyse, som regionen har fået lavet, og som blev offentliggjort for en uge side.
Her kom det frem, at op mod 90 patienter i Region Midtjylland om året kan have fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben, selvom det kunne være undgået.
- Det var noget skrækkeligt noget at høre, at de bare kapper benet af. Jeg har aldrig kendt magen. Selvom de søger erstatning, så får de ikke et ben igen, siger Vera Jakobsen.
Kvaliteten fejler intet
Bekymringen fra patienterne mærker medarbejderne også på afdelingen.
- Vi er jo lidt kede af, at vores patienter kommer til os og siger, de er bange for at blive opereret her og miste benet, selvom de kommer med en åreknude eller noget andet helt banalt. Det er jo at vende tingene helt på hovedet, siger Uffe Skov Løve, der er cheflæge på Karkirurgisk Afdeling i Viborg.
Han lægger vægt på, at analysen ikke er en kritik af deres arbejdsindsats.
Den viser nemlig, at kvaliteten af operationer som følge af udposninger og brist på den store blodåre i maven er i orden, og at klinikkerne for åreknuder og sår i Viborg er velfungerende.
Og det har Vera Jakobsen da også mærket.
- Jeg er meget glad for at være her. Hvor er de dygtige. De sidder ikke bare og drikker kaffe, fortæller hun.
Ny plan i sigte
Selvom kvaliteten ikke lider, så mangler der kapacitet, så flere patienter kan komme igennem systemet på kortere tid.
- Vi har ubesatte speciallægestillinger, som det er nu. Der er læger i omløb, og det er tit et spørgsmål om at være en attraktiv arbejdsplads, lyder det fra cheflægen, der håber analysen bliver taget alvorligt af regionen.
- Der er nogle anbefalinger i den, som kan føre til, at vi kan styrke karkirurgien i Region Midtjylland, så vi kan behandle patienterne lige så godt som i nord og syd.
Noget tyder da også på, at der kommer til at ske ændringer inden for kort tid.
Efter en uges medieomtale kommer formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), nemlig med konkrete initiativer, som skal styrke karkirurgien og føre til færre amputationer.
- Det gør vi her og nu blandt andet ved at sikre balance mellem kapacitet og efterspørgsel. Vi har for eksempel øget antallet af ballonbehandlinger på Aarhus Universitetshospital til 160, så det svarer til behovet. Vi har frigjort yderligere en operationsstue til karkirurgi på AUH én dag hver 14. dag, og hvis vi kan indgå en aftale med personalet, så ønsker vi også at tilbyde patienterne behandling på lørdage, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.