Efter strakspåbud fra Arbejdstilsynet: Fast mandskab skal sikre trygheden i psykiatrien på Gødstrup
Flere medarbejdere med en tryghedsskabende funktion er sat ind for at sikre, at personalet i psykiatrien på Regionshospitalet i Gødstrup kan få hjælp, når de har brug for den.
"Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet i forbindelse med alarmkald til psykiatrien ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt".
Sådan lød en del af kritikken fra Arbejdstilsynet efter et tilsynsbesøg på Regionshospitalet Gødstrup i begyndelsen af april.
- Det skabte noget utryghed blandt både servicepersonalet og de ansatte på psykiatrisk afdeling. For der var flere, der ikke havde fået den nødvendige undervisning, fortalte Heine Kristiansen, der er fællestillidsrepræsentant for serviceafdelingen, til TV MIDTVEST.
Region Midtjylland oplyser nu, at man både på kort og lidt længere sigt har sat flere tiltag i gang, der skal genoprette trygheden for personalet i psykiatrien på landsdelens spritnye sygehus.
Og derfor opruster man nu med servicepersonale på sygehuset. Det skriver Region Midtjylland i et svar på en aktindsigt, TV MIDTVEST har søgt i sagen.
- Ultimo marts 2022 er bemandingen af servicemedarbejdere til psykiatrien i tryghedsskabende funktion opnormeret, så der fast er minimum to servicemedarbejdere i afdelingen i alle vagter, skriver regionen blandt andet.
Konkret vil der være tre servicemedarbejdere til stede i alle dagvagter på hverdage og to på aften, nat, weekend- og helligdagsvagter.
Regionen oplyser også, at fem servicemedarbejdere – tre afløsere og to nyansatte – er blevet oplært i tryghedsskabende foranstaltninger.
Ansattes sikkerhed i fare
I strakspåbuddet fra Arbejdstilsynet bemærkes det, at der har været mindst to tilfælde, hvor der er blevet kaldt "stor alarm" i psykiatrien, men hvor der ikke kom den hjælp, man havde regnet med - de ansatte har derfor været udsat for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko.
Fremover hedder det sig, at hvis en medarbejder i psykiatrien trykker på alarmen, så vil de to eller tre servicemedarbejdere, der tilknyttet psykiatrien, rykke ud. Er der behov for yderligere hjælp, så skal politiet tilkaldes.
Regionshospitalet Gødstrup skruer også op for undervisningen i deeskalering – altså i at kunne tale en patient til ro og få kontrol over situationen.
Efter 1. september skal ordningen med de faste servicemedarbejdere i psykiatrien evalueres og eventuelt gøres permanent.