EM i TeamGym: Guld til 7 Gjellerup Sdr.-gymnaster
Da det danske landshold vandt guld ved EM i TeamGym var størstedelen af gymnasterne her fra landsdelen. Også holdets yngste som havde debut.
- Det var stort – det var kæmpestort. Især når man er den yngste.
Ordene kommer fra 19-årige Christoffer Krog Scherrebeck fra Silkeborg.
Da det danske landshold sidste weekend vandt guld ved europamesterskaberne i TeamGym, var 7 ud af de 12 gymnaster fra de regerende mangedobbelte danske mestre i Gjellerup Sdr. ved Herning. Christoffer er én af dem.
Ubesejret siden 1998
De er vant til at smage på guld i klubregi med 7 DM-titler på 8 år. Men også på landsholdet har Danmark stolte traditioner i international TeamGym. Her har Danmark været ubesejret siden 1998.
Men dette års EM var imødeset med spænding på grund af nye regler.
- Jeg synes faktisk, det har været ret spændende, fordi det har ikke bare sådan været a walk in the park, og vi gør bare, som vi plejer.
- Vi har skullet forholde os til noget nyt, som vi slet ikke har konkurreret i Danmark, siger en af de tre landstrænere for holdet Lars Nørregaard.
Kæmpe pres på unge skuldre
Konkurrencen foregår i tre discipliner, og danskerne skulle først springe deres 18 omgange i trampet. Første springer var netop Christoffer Krog Scherrebeck, og den unge debutant på seniorlandsholdet husker tydeligt de sidste tanker, inden han som den første tog tilløb ned mod trampolinen, der snart skulle skyde ham 4-5 meter op i luften.
- Jeg tænker, bare jeg ikke falder. Det ville simpelthen være så pinligt, fordi man skal åbne det hele.
- Træneren har jo den tillid til én, at man starter, fordi de føler, at jeg er en sikker mand. Men jo selvfølgelig er der et kæmpe pres på, når man skal starte det hele. Men det er også en vild følelse, fortæller den 19-årige gymnast.
Holdet leverede dog spring af højeste klasse og satte ny standard for international TeamGym med deres omgange.
Max gas hver gang
Noget af det, der kendetegner Gjellerup Sdr. og dermed også størstedelen af landsholdet, er lige netop, at man spænder buen til bristepunktet - hver gang. Finaledagen er ingen undtagelse. I trampolinen hedder standarden kort og godt: verdensklasse. Den høje målsætning resulterede i to fald ud af de 18 spring.
- Det havde vi ikke lige håbet på. Vi vidste godt, det ville være lidt risky, siger Lars Nørregaard, der til dagligt også er træner i Gjellerup Sdr.
I trampet (lille trampolin) fik Danmark og Sverige begge 20.950 point og Norge lige i hælene med 20.900.
Kunne ikke høre musikken
Den anden disciplin rytmisk serie på gulv, sidder også stadig stærkt i Christoffer Scherrebecks bevidsthed. Det er der flere grunde til.
- Der, hvor jeg var mest spændt, det var faktisk i rytmeserien, fortæller den unge gymnast.
Efter det nye reglement skal der mindre til, for at holdet mister point. Og så var der lige et meget medlevende publikum - cirka 2500 entusiastiske tilskuere, der havde skruet så meget op for begejstringen, at det blev udfordrende at holde takten.
- Det er for vildt. Der var nogle steder, hvor det bliver utydeligt at høre musikken, fordi at hallen den bare koger, husker Christoffer Scherrebeck.
Men danskerne lagde lidt afstand til de nærmeste konkurrenter med en score på 21.150 i rytme på gulv. Sverige fik 21.000, mens Norge fik en lussing på gulvet med kun 18.200 point.
Ny standard igen
Tredje og sidste disciplin er den Danmark på forhånd følte sig mest overlegen i - banespring.
- De drenge der, vi har, de har eddermame lavet det til mange konkurrencer efterhånden. Og så har mange af dem rødder i tumbling, så det giver jo en fordel, fastslår landsholdstræner Lars Nørregaard.
Og det gik som spået. Danmark fyrer et sandt festyrværkeri af - en ren magtdemonstration med kombinationer, som endnu ikke er nået over grænserne til de nærmeste konkurrenter i Sverige og Norge.
Danmark høster 21.250 point for de vanvittige spring og sætter igen ny standard i international TeamGym med tætpakkede, intense springkombinationer ned ad banen med både dobbelt og triple saltorotationer undervejs. Norge scorer 20.300 og Sverige 19.400.
Europamesterskabet er i hus, og følelserne kan nu få helt frit løb.
- Alt det hårde arbejde, der har givet pote, det er jo en kæmpe forløsning, siger Christoffer Krog Scherrebeck og fortsætter:
- Det giver noget motivation for at kæmpe videre og blive endnu dygtigere, fordi man får så meget positivt feedback bagefter også: Det ser fedt ud, og det skal være vildere. Det vil man jo gerne være med til at gøre ved det næste EM.
Her kan du se nogle af de medrivende højdepunkter fra DRs streaming af konkurrencen.
Stadig et skridt foran
Også landstræneren er tilfreds.
- Endnu engang synes jeg, vi formår at rykke niveauet.
- Jeg synes stadig, vi er et skridt foran de andre. Og de andre det er jo, som man kan se, Sverige og Norge, som jo ligger og har taget det skridt, som jeg synes, Danmark havde ret godt fat i for to år siden.
Men Lars Nørregaard er godt klar over, at også de andre vil hjem og træne videre.
- Jeg er da super spændt på om to år og se, hvordan og hvorledes det hele det ser ud, slutter han.
Der går dog lige et stykke tid inden Christoffer kommer i træningshallen igen.
- Vores kiropraktor og fysser de har sagt, at vi skal tage to uger uden noget som helst spring, fordi vi har kørt så intensivt på.
- Jeg tror, det er fint, man lige får to uger, hvor der er ro på, siger en godt brugt men glad 19-årig europamester.