Fireårig fik udslæt efter tur i "en af Danmarks reneste søer"
Herning Kommune har kaldt søen for "en af Danmarks reneste søer". Nu er formuleringen helt fjernet.
- Fuglsang Sø er en af Danmarks reneste søer.
Sådan har der indtil nu stået på turistsiden VisitHerning, der dækker over Herning og Ikast-Brande kommuner.
Men den oplevelse havde Michelle Vesterby og hendes familie langt fra, da de på den usædvanligt varme september-lørdag hoppede en tur i den 28 hektar store sø lidt nord for Herning.
Resultatet efter soppe-turen blev nemlig en grum omgang udslæt hos fireårige Markus Vesterby.
- Min søn har fået røde knopper på benene. Det ligner, at han har fået 100 myggestik, beskriver Michelle Vesterby, som ikke selv var ude i vandet den solrige lørdag.
Og udslættet chokerede hende, selvom hun godt kunne se, at vandet var lidt grumset og grønt.
- Vi var der bare for at småsoppe og få en sodavand på stranden. Og det synes jeg alligevel er lidt vildt, at man får sådan et udslæt efter 10 minutter i vandet, siger hun.
Absurd beskrivelse
Familien Vesterby har næsten Fuglsang Sø i sin baghave. De bruger den jævnligt til badning, og derfor er Michelle Vesterby også bekendt med vandets svingende kvalitet.
- Jeg vidste godt, at der var en risiko i Fuglsang Sø, men havde jeg vidst, at det var så grelt, så var vi nok taget et andet sted hen og bade, siger hun og fortsætter:
- Jeg synes, at det er absurd, at man kalder det ”en af Danmarks reneste søer”, når vi oplever det her. Der er mange badende gæster, så i det område kunne man jo godt sætte et rødt flag op for at informere, hvis badevandet er dårligt, siger Michelle Vesterby.
Den kritik forstår Søren Brandt godt. Han er som biolog ansat i Herning Kommune som vandkvalitetsansvarlig for kommunens søer - herunder Fuglsang Sø.
- Det er en ren sø, men det med at sige, at det er "en af Danmarks reneste", det er måske lige flot nok, indrømmer han.
Hos VisitHerning henvises borgerne til Herning Kommunes hjemmeside for selv at tjekke vandets kvalitet, inden badning i søen. Seneste kvalitetsmåling er foretaget 15. august 2023, og her lyder konklusionen: "Badevandet er udmærket".
Målingen her tester kun for mængden af colibakterier og enterokokker, men den tager ikke højde for blågrønne alger og svømmerkløe, som ifølge biolog Søren Brandt er det, der har ramt Michelle Vesterbys søn.
Samtidig forsvarer Søren Brandt dog, at Herning Kommune ikke har pligt til at oplyse om vandkvaliteten uden for badesæsonen, der slutter 15. august.
- Og der er godt med skilte ved Fuglsang Sø, hvor vi også skriver, at man ikke skal opholde sig længe ude i det her vand, fortæller biologen.
Ikke længere "en af Danmarks reneste"
VisitHerning har mandag formiddag ændret ordlyden på sin hjemmeside, så formuleringen "en af Danmarks reneste søer" nu er fjernet.
Det sker efter, at TV MIDTVEST har henvendt sig for at spørge til netop denne formulering.
I stedet skriver VisitHerning nu kun:
- Du kan bade i søen, men tjek vandkvaliteten på Herning Kommunes hjemmeside, inden du springer i vandet, da der godt kan være alger om sommeren.
Hvorfor VisitHerning indtil da har skrevet, at søen er "en af Danmarks reneste", begrunder direktør Mette Gottlieb i et skriftligt svar til TV MIDTVEST med:
- Vi videregiver de oplysninger, som vi får fra Herning Kommune, så derfor vil jeg gerne henvise til ”Natur og Grønne områder” ved Herning Kommune.
Michelle Vesterby vil efter oplevelsen i weekenden fremover tage sine forbehold og være ekstra opmærksom, inden hun og familien igen skal i vandet ved Fuglsang Sø.
- Næste gang skal min søn så nok ikke have lov til at gå helt ud i vandet og bade. Vi vil i hvert fald kraftigt overveje det næste gang, siger hun.
Søren Brandt fraråder ikke folk at bade i Fuglsang Sø, men han har en opfordring til badegæsterne i Herning.
- Lad være med at ligge og skvulpe i vandkanten. Tag en kort svømmetur - og så tør og vask dig lige bagefter oppe på stranden, siger han.
Søren Brandt pointerer desuden, at han og Herning Kommune nu vil bestræbe sig på tydeligere at informere om risikoen ved at bade i søen.