I Vildbjerg bliver ingen advaret: - Vi føler os til nar
I Vildbjerg har de måttet undvære deres varslingssirene i 12 år. - Hvor svært kan det være, spørger lokalpolitiker.
Onsdag klokken 12.00 fyldte den skærende lyd af varslingssirener byrum landet over.
Men i Vildbjerg var der larmende stilhed. Her er de nemlig uden sirene og har været det i 12 år.
- Det er jo en sur kamp. Vi føler os lidt til nar, siger by-koordinator Birthe Luckmann.
Indtil år 2010 var Vildbjergs sirene placeret ved byens gamle skole. Da skolen flyttede blev sirenemasten pillet ned med Beredskabsstyrelsens løfte om, at den ville blive placeret et andet sted.
I Vildbjerg er befolkningstallet nemlig langt over de 1000 mennesker, det kræver at have en sirene.
Løfte blev ikke holdt
Det løfte fik Beredskabsstyrelsen ikke fulgt til dørs, og i mellemtiden blev varslingssirenerne Forsvarets Ejendomsstyrelses ansvar.
- Det er blevet en frustration, fordi vi har henvendt os i så mange år, siger lokalpolitiker Marianne Bjørn (V).
Hun har engageret sig i sagen og har i efterhånden en årrække stået skuffet tilbage første onsdag i maj.
- For et par måneder siden blev vi igen lovet, at den ville lyde 4. maj. I sidste uge fik vi så at vide, de ikke nåede det. Det er stærkt utilfredsstillende.
Hvis der skulle komme krig
Særligt i et år, hvor der er udbrudt krig i Europa, er det vigtigt for lokalpolitikeren, at man kan udsende analoge varsler.
- Nu har vi krig i Ukraine, og så er der nogle borgere, der har tænkt: Vi har jo ikke nogen sirene, hvis der skulle komme krig.
Også by-koordinator, Birthe Luckmann, er gået ind i kampen. Hun peger på flere sammenhænge, hvor det kunne være relevant at advare borgerne.
- I Vildbjerg har vi en stor metalindustri. Hvis der skulle opstå en brand eller et farligt udslip dernede, så bliver vi ikke advaret, siger Birthe Luckmann.
Hun er efterhånden træt af at se sagen blive udskudt år efter år.
- Den der undskyldning om, at den kommer næste år, har vi jo hørt, siden ruder knægt var barn. Det duer bare ikke. Få nu den sirene sat op, siger Birthe Luckmann.
Beredskabsdirektør ligger ikke søvnløs
Det er Brand & Redning Midtvest, der er brugere af egnens sirener. Beredskabsdirektør Kim Bjerg Wemmelund er heller ikke imponeret over den lange ventetid, Vilbjergenserne har skullet leve med.
- Det har måske ikke haft nogen konsekvenser for borgerne i Vildbjerg, fordi vi har ikke haft behov for at bruge dem i de sidste år. Men der kan jo godt opstå et behov, siger han.
Selvom byen i Kim Bjerg Wemmelunds øjne bør have en sirene, holder det ham dog ikke vågen om natten, at de må undvære.
- Det betyder ikke en masse. Når man er i et område, der ikke er dækket af sirener, har vi nogle andre muligheder, eksempelvis at sende meddelelser til folks mobiltelefoner.
De ældre har brug for sirenen
Men man kan ikke forvente, at alle er hurtige på mobiltelefonerne, mener by-koordinatoren, Birthe Luckmann.
- For den ældre årgang, der ikke er på alle mulige medier, kan jeg godt være bekymret, siger hun.
Både by-koordinatoren og lokalpolitikeren har den klare forventning, at der er sirenesang, næste gang de skal testes på landsplan.
Det sker onsdag 3. maj.
Det burde de få mulighed for ifølge Forsvarets Ejendomsstyrelse, der har ansvaret for at opsætte og vedligeholde sirenerne. Det skriver i et skriftligt svar:
- Varslingsanlægget i Vildbjerg forventes at være i drift med udgangen af maj – starten af juni 2022.
- Ejendomsstyrelsen havde forventet, at anlægget kunne testes den 4. maj, men projektet har oplevet forsinkelser i flere led af planlægnings- og udførelsesfaserne.