Karina har startet skønhedsskole i Herning: - Vi mangler ordentligt uddannede
Karina Lehmann synes ikke, at kosmetologuddannelsen var god nok, så nu har hun startet sin egen skole i Herning.
Da hun var 23, åbnede Karina Lehmann sin første hudplejeklinik i Herning. I januar slog hun dørene op til en internationalt godkendt kosmetologskole.
Det lyder umiddelbart som et lidt vanvittigt projekt. En kosmetologskole med plads til 20 elever på hver årgang, som selv skal betale 110.000 kroner for uddannelsen. Men når man er Karina Lehmann, så tror man på det.
- Jeg er jyde med begge ben plantet i den jyske muld. Jeg er iværksætter, og jeg har fulgt mine drømme, siden jeg var 20, forklarer hun.
Hun har stadig sin hudplejeklinik med flere ansatte, og egentlig var det slet ikke planen med den skole, men sådan blev det.
- Vi mangler simpelthen ordentligt uddannede kosmetologer i branchen, så det er en nødvendighed, og så pegede pilen på mig, forklarer 51-årige Karina Lehmann fra Herning.
Den bedste uddannelse i verden
Din kosmetologskole er en CIDESCO-skole.
- Jeg er selv uddannet CIDESCO-kosmetolog, og jeg har sat barren højt. Det er, efter min mening, den bedste uddannelse i verden indenfor faget, uddyber hun.
CIDESCO er en international kosmetologorganisation, som etablerede en uddannelse i 1952. For at blive godkendt som CIDESCO-skole skal man opfylde en række krav.
- Det tog mig tre år. Jeg skal blandet andet garantere 1200 undervisningstimer, jeg har fået en liste med ting, der skal være på skolen, og så er det udenlandske censorer, der til sin tid skal dømme eleverne til eksamen, forklarer Karina Lehmann.
Drømmen går i opfyldelse
Efter mere end tre års forberedelser gik drømmen i opfyldelse. Den 16. januar ankom de første elever. Holdet blev ikke fyldt i første forsøg, men Karina tog imod fem elever med bobler, flag og højt humør.
- Det er helt fantastisk, og jeg glæder mig bare så meget. Jeg vil gøre mit allerbedste - og vi mangler dem. Jeg har allerede fået mange henvendelser fra folk i branchen, der gerne vil ansætte min elever, når de er færdiguddannede.
Eleverne har undervisning tre dage om ugen og skal gå på skolen i halvandet år, men allerede til september starter et nyt hold.
- Lige nu underviser jeg selv 2/3 af tiden, men jeg hyrer også faglærer ind. For eksempel har vi en læge og en lægestuderende tilknyttet til at undervise i hudens opbygning, anatomi og fysiologi, forklarer Karina.
Elever med vidt forskellig baggrund
De fem elever kommer med vidt forskellig baggrund, men har alle det tilfælles, at de drømmer om at blive kosmetologer.
En har eksempelvis allerede taget en uddannelse som kosmetolog, men synes ikke hun har lært nok. En anden har arbejdet i forretning, men har altid drømt om faget, og en tredje har læst medicin, men fandt ud af, at det var hud og hudpleje, der interesserede hende allermest.
De har alle lagt 110.00 kroner for at få uddannelsen, og det gør det nærmest til en drøm at undervise.
- Det er et rigtig godt hold. De er gode sammen, og så hungrer de efter at lære. Så de får lavet deres lektier, får læst det, de skal, og kommer altid forberedte.
Trodser fordomme
Undervisningen er koncentreret, og de kommer omkring mere, end de fleste nok forestiller sig. For det er et fag, hvor man møder mange fordomme.
- Ja, jeg bliver tit spurgt, om ikke det er sådan noget med at trykke bumser ud og pille ved folks fødder, forklarer Katrine Lemming, der er elev på skolen.
Tine Mosbæk Pedersen har læst medicin tre semestre på universitetet i Aarhus og bliver ofte mødt med den holdning, at hun da må være alt for klog til at blive kosmetolog.
- Det har været grænseoverskridende at skifte, også fordi der er så mange, der ikke ved, hvad det går ud på. Men jeg bliver nødt til at gå efter det, jeg synes er mest spændende, forklarer hun.
Eleverne har nu gået lige knap tre måneder på uddannelsen.