Kommune ændrer på 13-årige Idas hjælp: Flere læger advarer om, at det kan ende fatalt
De seneste syv år har Ida Larsen haft 24-timers pleje og opsyn af sygeplejersker. Nu vil kommunen trods lægers anbefalinger erstatte specialsygeplejersker med social- og sundhedsassistenter.
I 13 år har Ida Larsen kæmpet. Hun er svært hjerneskadet og lider af epilepsi, spasticitet og har svære respiratoriske problemer. Derfor får hun hjælp 24-timer i døgnet af sygeplejersker fra et privat plejefirma.
- Ida er dårlig, Ida er døende. Jeg kan ikke sige noget om, hvor lang tid vi har, eller hvor kort tid hun har. Det er kun Ida, der ved, hvor lang tid hun har kræfter til at kæmpe, forklarer Idas mor, Lonnie Møller Hansen.
Men nu virker kampen efterhånden tabt, for Herning Kommune har besluttet, at hjælpen skal ændres. I stedet for sygeplejersker skal der nu tilknyttes SOSU-assistenter til at passe Ida. Det er på trods af, at flere læger mener, at det kan få store konsekvenser for Ida.
- Der er tre læger, der uafhængigt af hinanden har skrevet, at det vil være fatalt for Ida. Assistenter kan ikke varetage Idas problemer, forklarer Lonnie Møller Hansen.
Et langt sygdomsforløb
Ida blev født sund og rask, men blev syg af en herpesvirus, da hun var 14 dage gammel. Herefter endte hun i respirator på Skejby og fik en svær hjerneskade.
Familien fik at vide, at deres datter højest ville blive et år gammel på grund af sygdommen. Men i dag er hun næsten 14 år.
- Da hun blev syv år, blev hun faktisk verdensmester. Det ældste barn nogensinde med sygdommen, forklarer Lonnie Møller Hansen.
De seneste syv år har hun fået hjælp af det samme bureau med de samme sygeplejersker, som hver dag har givet hende medicin og hjulpet hende. Et forløb som forældrene har været glade for.
- Det har fungeret fuldstændig optimalt de sidste syv år. Men hvis Herning Kommune får ret til at ændre på det, så har jeg forudset, at så er min datter her snart ikke mere, forklarer Lonnie Møller Hansen.
Det må handle om penge
Lige nu har familien en klagesag ved Ankestyrelsen for at få omstødt kommunens beslutning. Her får de hjælp af en bisidder, som måber over sagen.
- Den bliver trukket helt til det yderste fra kommunens side. Når kommunen er hoppet med på at spare på fagligheden, så må det være for at spare penge. Jeg kan ikke forestille mig andre muligheder, fortæller familiens bisidder i sagen, Erik Degn.
Samme fornemmelse sidder familien med. De føler Herning Kommune har lavet et regnestykke, hvor Ida ender som den store taber.
- Det er fuldstændig umenneskeligt. Herning Kommune er fuldstændig blottet for empati, lyder det fra Lonnie Møller Hansen.
Kommenterer ikke på enkeltsager
Dorte West fra Venstre er formand for Børne- og familieudvalget i Herning Kommune, men hun vil ikke kommentere på Idas situation.
- Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag, men jeg ved, der er en klage, som bliver behandlet i Ankestyrelsen. Og jeg har fuld forståelse for, at det er en meget, meget svær situation, fortæller Dorte West.
Både Idas mor og bisidderen er ikke i tvivl om, at det handler kun om penge. Hvad siger du til det?
- Det handler først og fremmest om vores borgere, og de behov de har. Og de behov kan blive dækket på forskellig vis, og der har så været en afgørelse mellem kommunen og regionen i forhold til den opgavevaretagelse, som nu er blevet til en klage ved Ankestyrelsen, siger Dorte West.
Og tilføjer:
- Vi skal hele tiden opføre os økonomisk ansvarligt, men vi skal også dække de behov, som borgerne har på forsvarlig vis, og vi gør det så godt, vi kan.