LA sikrer flertal for ny læreruddannelse i Herning
Siden 2013 har en arbejdsgruppe kæmpet for en ny læreruddannelse i Herning. Og med opbakning fra Liberal Alliance er den drøm et meget stort skridt tættere på at blive virkelighed.
Her til morgen annoncerede Liberal Alliance, at partiet bakker op om at etablere en ny, alternativ læreruddannelse i Herning.
I går blev forslaget præsenteret for Folketinget af Venstres Kristian Jensen. Her var 89 medlemmer ud af 179 positivt stemte, og dermed manglede der blot ét mandat for at sikre flertallet. Det har LA nu leveret.
- Det var ikke for at holde nogen på pinebænken, men fordi vi skulle have afholdt vores sidste gruppemøde i år først, siger Henrik Dahl, der er partiets uddannelsesordfører.
Valgmeninghedspræst Henrik Kvist har siden 2013 slået på tromme for en læreruddannelse, der adskiller sig fra den nuværende. Han ønsker større frihed og blik for, hvad der virker, i stedet for at være låst af en fast måde at gøre tingene på. Og det er Henrik Dahl enig i.
- Monopoler er usundt, og der er mange problemer med læreruddannelsen, som også kom frem i en evaluering for et års tid siden. Det burde være et fuldtidsstudie, men de studerende bruger kun 25 timer om ugen. Niveauet er lavt i forhold til vores nordiske naboer og så videre. Det er godt med et nytænkt tilbud, siger LA's uddannelsesordfører.
Henrik Dahl håber også på, at en mere traditionel læreruddannelse i stil med de oprindelige seminarer kan tiltrække en anden type studerende end den nuværende.
- Det er svært at tiltrække studerende med et højt snit, og det er vigtigt, fordi den enkeltstående faktor, der påvirker eleverne mest, er lærernes niveau, siger han.
VIA-bestyrelsesmedlem: Dumt at starte nyt
Bestyrelsesmedlem i VIA University College, der varetager uddannelsen af lærere i Region Midtjylland, og regionsrådsmedlem for Venstre Jørgen Nørby medgiver, at der ikke er lige så meget prestige i at blive læreruddannet, som der har været.
Han understreger, at de ikke har drøftet det, der måske bliver en realitet i Herning, i bestyrelsen endnu, men hans personlige holdning er, at løsningen ikke er en ny uddannelse.
- Hvis man har nogle ting, der skal laves om, så synes jeg, at man bør prøve at ændre det inden for de eksisterende rammer. Jeg synes, man skulle tage vores professionshøjskoler med på råd i stedet, siger han og fortsætter:
- Vi vil også gerne finde ud af, hvordan vi får prestigen tilbage i forhold til at være folkeskolelærer, men det er nærmere en ændring i samfundets – herunder forældrenes – opfattelse af lærernes funktion, der skal til.
Udover Liberal Alliance er der opbakning fra Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Det forventes, at forslaget om en ny læreruddannelse skal behandles i Folketinget til januar.