Nødråb fra landsby - rydder nu selv op i enorme bunker affald

Vrede borgere tog sagen i egen hånd og ryddede op ved konkursramt virksomhed. Kommunen kan ikke love, at der er en løsning på vej.

Borgerne afleverede en lille del af de kæmpe bunker på genbrugspladsen i Aulum.
Borgerne afleverede en lille del af de kæmpe bunker på genbrugspladsen i Aulum.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Borgerne i landsbyen Fårbæk i Herning Kommune har fået nok.

Fredag begyndte de at rydde op i de enorme bunker af affald, der ligger rundt omkring den konkursramte virksomhed Midtjysk Flaskecentral. De fyldte flere trailere og afleverede bunkerne på kommunens genbrugsplads i Aulum.

- Nu skal vi simpelthen have gjort noget ved det. Der er en pænt ophidset stemning herude. Vi har arbejdet med det her i et halvt år nu, og der er jo ikke rigtig sket noget, siger Leif Balle - en af de beboere der tog sagen i egen hånd.

Midtjysk Flaskecentral gik konkurs i marts 2017, og siden da har de lokale kæmpet for at få fjernet de bunker af affald, som virksomheden efterlod sig. Men uden held.

Konkursboet mener ikke, at bunkerne af affald udgør nogen værdi, og Herning Kommune mener ikke, at den har hjemmel til at gribe ind.

- De sidder på deres hænder og spiller sorteper. Der sker ikke noget, siger Leif Balle.

Borgerne i Fårbæk tog fredag sagen i egen hånd. 
Borgerne i Fårbæk tog fredag sagen i egen hånd. 
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

De lokale regner ikke selv med at kunne fjerne alle de mange tons affald, men fredagens aktion skal ses som et nødråb i forsøget at råbe de ansvarlige op.

- Vi har prøvet at komme i kontakt med de relevante myndigheder. Vi troede, at vi havde hul igennem, men vi kan ikke komme videre, siger en af anden af beboerne, Ove Gelsbjerg.

- Kan kun appellere til at at man overholder reglerne 

Det er dog ikke noget, der tyder på, at Herning Kommune kommer borgerne til undsætning lige foreløbig.

Formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Joan Hansen (V), fastholder, at kommunen ikke kan gribe ind.

- Vi må som kommune ikke gå ind og rydde op på den virksomhed, for så vil det blive betragtet som erhvervsstøtte, og vi må som kommune ikke yde erhvervsstøtte til nogen, siger hun.

- Betyder det, at affaldet skal ligge der til al evighed?

- Vi kan jo ikke vide, hvor længe affaldet kan ligge der. Men der er ikke nogen akut miljøfare - der er løbende kontrol med det.

Joan Hansen oplyser, at kommunens embedsmænd engang i løbet af september skal holde et møde med Miljøstyrelsen om sagen, men hun tør ikke give noget bud på, om det kan løse sagen.

Udvalgsformanden understreger i øvrigt, at private borgere ikke må køre erhvervsaffald ud på en genbrugsplads. 

- Jeg kan kun appellere til, at man overholder reglerne. Vi går jo ikke ude på genbrugspladserne og kontrollerer, om folk afleverer deres eget affald, siger hun. 

Midtjysk Flaskecentral var en genbrugsvirksomhed, og affaldsbunkerne indeholder blandt andet store mængder glas og flasker.

0:52
Nu skal der ryddes op! Interview med Leif Balle fra Fårbæk.

 

1:18
Kommunen må ikke fjerne bunkerne, siger udvalgsformand Joan Hansen. 
2:15