OL er slut men kampen fortsætter: - Håber flere piger vil snøre skøjterne
Den 22-årige herninggenser Amalie Andersen håber, at ishockeykvindernes deltagelse ved OL, giver flere piger lyst til at prøve kræfter med sporten.
Hun fik selv skøjterne på som helt lille, og nu håber hun, flere vil give det chancen.
22-årige Amalie Andersen har været en del af det danske ishockeylandshold, der har debuteret som deltager ved de olympiske vinterlege.
En kæmpe oplevelse for spillerne, men også et vigtigt skridt for sporten, der vinder frem i popularitet.
- Jeg kan da mærke, at der er kommet meget mere opmærksomhed på både mine og holdets sociale medier. Der er også flere interviews, og vi når længere ud på den danske og den internationale scene, fortæller Amalie Andersen og fortsætter.
- Men det er klart, mere vil have mere, og vi vil gerne gøre endnu mere for, at sporten vinder frem.
En del af den opgave ligger også i at skabe succes på isen.
Selvom det blev til en tidlig exit for ishockeykvinderne, der ikke kom videre fra gruppespillet, så markerede de sig undervejs med en sejr over Tjekkiet, og havde i sidste kamp mod Sverige stadig mulighed for at komme i kvartfinalen med en sejr.
Den udeblev desværre, set med danske briller, men hvis lidt flere kender navnene på de danske spillere efter OL, har det overordnet set været en sejr for dansk ishockey på kvindesiden.
- Det er vigtigt at have rollemodeller, man kan se op til og spejle sig i. Jeg havde ikke så mange, men i takt med at sporten udvikler sig, kommer der flere, og de kan være med til at vise små piger, at det faktisk er en vildt fed sport.
Stereotyper lægger en dæmper
En sport, der har godt og vel 700 aktive spillere på kvindesiden herhjemme. Det lave tal kan hænge sammen med, at ishockey er tynget lidt af nogle fordomme.
Når man tænker på ishockey kan slagsmål på isen og manglende tænder nemlig godt være en del af billedet, men ifølge Amalie Andersen, så er det, hvad man gør det til.
- Der er mange stereotyper, og jeg har også hørt, det er en voldelig sport. Men det er ikke så slemt, som man skulle tro, og der er jo også en masse beskyttelse. Jeg tror, at tanken om at det er voldeligt, er noget, der nogle gange holder piger tilbage.
Tanken har dog ikke fundet vej til Amalie.
Heller ikke da hun begyndte til sporten, hvor hun skulle spille med og mod drenge.
- Jeg startede ud med at spille med drenge, og det havde jeg ikke noget imod. Jeg synes det var sjovt, og når man er så ung, så tænker man ikke over det her med piger og drenge.
Bare prøv det
Det skal dog siges, at det ikke er helt tilfældigt, at Amalie Andersen bruger det meste af sin tid på isen.
Hun er vokset op med ishockey i Herning, i Danmarks måske mest inkarnerede ishockeyfamilie.
Mere eller mindre hele familien er en del af sporten, på den ene eller anden måde, og hun blev derfor taget med i ishockeyhallen, da hun var helt lille.
Og det tog ikke lang tid, før hun faldt for sporten.
- Jeg synes, det var vildt sjovt og fascinerede at skøjte. Og jeg blev selv forelsket i sporten, da jeg begyndte at spille, for sammenholdet er vildt godt, fortæller herninggenseren.
Derfor er hendes håb og ønske også, at flere unge piger tør give sporten en chance, for det kan være kilden til store oplevelser og gode minder.
- Når jeg ser tilbage, er der virkelig mange ting, der gør mig glad og jeg er taknemmelig for alle de ting, jeg har fået med fra sporten. Jeg er sikker på, at det også er derfor, jeg er bed fast i det og har fortsat indtil nu.
- Så min opfordring er, prøv det. Du kan ikke sige nej, før du har prøvet noget, og jeg håber, at yngre piger vil give det en chance.