Trusler hører med til debatten - men det får dem ikke til at tie
Den grove tone rammer begge sider af ulvedebatten. Man bliver hærdet, lyder det fra dem, der godt tør sige deres mening.
Få emner vækker så store følelser som de danske ulve.
Og det kræver hård hud at engagere i diskussionen - det ved de af bitter af erfaring på begge sider i debatten.
Steffen Troldtoft, der er formand for foreningen Ulvefrit Danmark, har flere gange modtaget trusler - blandt andet i de mails, der bliver sendt til foreningen.
- Jeg ønsker jer alle jer alle en langsom og smertefuld død. Steffen, du har børn i familien, pas på dem, lød det for eksempel i en mail.
Troldtoft melder de værste trusler til politiet - men truslerne og den grove tone på de sociale medier får ham ikke til at stoppe med at engagere sig i debatten.
- Truslerne gør mig nervøs, men da jeg har været så meget på internettet, har jeg lettere ved at ignorere tilsviningerne.
- Bliver man hærdet?
- Hærdet er det rigtige ord. Jeg var lille og rødhåret i folkeskolen, så jeg er blevet mobbet lidt, og det har garanteret også hjulpet. Man er nødt til at være lidt overbærende, for hvis man tager det hele personligt og tungt, er det en knusende oplevelse. Det var også sådan, jeg blev formand. Der var ligesom ikke andre, der ville sætte sig på posten, efter at den sidste trak sig på grund af trusler, siger Steffen Troldtoft.
Nazi-sammenligninger
TV MIDTVEST har i denne uge sat fokus på den grove tone i debatten. Tre ud af fire danskere mener, at vi taler grimmere til hinanden end tidligere, viser en Megafon-måling lavet for TV 2 og TV 2-regionerne. 61 procent holder sig fra at deltage i debatten på de sociale medier, fordi de synes, at tonen er blevet for grov.
En der ikke har tænkt sig at tie stille, er formanden for foreningen Ulvetid, Esther Holzendorff. Foreningen mener, at ulven hører til i den danske natur, og formanden kender alt til den grove tone på de sociale medier.
- Nogen hæfter sig meget ved mit specielle efternavn og refererer til, at jeg skulle have haft noget at gøre med nogen nede i det tidligere Nazityskland, hvilket ikke er tilfældet. Det er så åbenbart den måde, tonen er blevet i debatten.
- Hvordan er det?
- Jeg er nok rimelig hærdet. Jeg har fra starten gjort mig det klart, at det er den risiko, jeg tager. Og det gør jeg, fordi jeg synes, at den sag, jeg kæmper for, er utrolig vigtig. Så længe det ikke er face-to-face, påvirker det mig ikke, siger hun.