250 malerier skulle måske brændes, men så sagde politikerne stop: De er en del af vores kultur

Værker fra kendt Holstebro-maler var ikke værd at gemme, lød ekspertvurdering, men i stedet for at blive smidt ud skal de nu udstilles.

2:11
250 gemte og glemte værker af kunstneren Jens Nielsen er blevet lidt af et dilemma for Holstebro Kommune.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Må man brænde kunst? Det spørgsmål har for alvor sat følelserne i kog i Holstebro Kommune.

- Det har givet en del ballade, ja. Debat, vil jeg hellere kalde det, siger chefen for kultur og fritid i Holstebro Kommune, Henrik Zacho.

For 50 år siden fik den nu afdøde kunstmaler Jens Nielsen sit eget museum i Holstebro. Siden blev Jens Nielsen en del af byens kunstmuseum.

Dårlig stand og lav kvalitet

Han var kendt for at være produktiv. Og selv da han fik en blodprop, så han ikke længere kunne bruge sin højre hånd, fortsætte han bare med venstre.

Holstebro Kommune har overvejet, om Jens Nielsens malerier skulle brændes. Det har skabt debat, fortæller kulturchef Henrik Zacho.
Holstebro Kommune har overvejet, om Jens Nielsens malerier skulle brændes. Det har skabt debat, fortæller kulturchef Henrik Zacho.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Efter kunstnerens død skaber hans værker debat. For i kælderen under et tidligere indkøbscenter i Holstebro står omtrent 250 af hans billeder. De er lavet fra 1950’erne til 1970’erne.

- I bund og grund er billederne klassificeret i kategori B og C. Værkerne har en lavere kunstneriskværdi og er i en dårligere stand end dem, der er i kategori A. De, der er i A, har museet en forpligtelse til at bevare, og de står et andet sted, siger kulturchef Henrik Zacho.

Det koster penge at opbevare malerierne. Så kommunen ønskede ikke længere at beholde dem. 

På baggrund af rådgivning fra eksperter og et auktionshus, der ikke mente, billederne kunne sælges, foreslog kommunens administration en anden løsning.

Udvalgsformand: De skal ikke destrueres

Nogle billeder er ved at falde fra hinanden – andre er bare ikke af høj nok kvalitet. Så pludselig var de 250 malerier i spil til at blive destrueret.

Men på kanten af småt brændbart ser malerierne nu ud til at blive reddet. For kommunens kulturpolitikere har ingen intention om at brænde kunst.

- Vi har besluttet, at billederne absolut ikke skal destrueres. Ligesom vi ikke river Grædemuren ned eller sælger Maren, er det her også en del af vores kultur, siger formanden for Holstebro Kommunes kultur- og fritidsudvalg, Lene Dybdal (S).

De skjulte værker skal nu op fra kælderen og ind i udstillingshallen. For til næste år skal de vises frem, og hvis der er købere, bliver de solgt.