Deltager i dansefest troede ikke, hun gjorde noget ulovligt: - Vi havde indtrykket af, at vores musikere havde undersøgt det
44 personer er blevet idømt en bøde på 4000 kroner hver for at overtræde forsamlingsforbuddet. Det er sket på baggrund af en dansefest tilbage i december måned.
Det var en historisk dom, der løb over læberne på retspræsident ved Retten i Holstebro, Christian Schou, da 44 voksne torsdag blev idømt en bøde på 4000 kroner hver for at have overtrådt forsamlingsforbuddet. Det skete, fordi de i december deltog i en dansefest på en nedlagt ålefarm i Mejrup ved Holstebro.
Én af dem, der deltog, var Joan Lehmannn Gerdt fra Klarup i Nordjylland. Hun troede ikke, hun gjorde noget ulovligt, da hun blev inviteret til dansefest i Mejrup af to musikere, som stod for arrangementet.
- Vi var jo i privat regi, og vi kendte hinanden. Vi havde indtrykket af, at vores musikere havde undersøgt det ved politiet og ved corona-hotlinen. Det satte vi som sådan ikke spørgsmål ved, om det var korrekt eller ej, lyder fra Joan Lehmann Gerdt.
Hun fortæller yderligere, at hun før har deltaget i lignende arrangementer, og at det var derfor, hun havde tiltro til, at alt var i orden. Da festen fandt sted, var der ligesom nu landsdækkende regler om, at man ikke måtte forsamles mere end 10 personer i det offentlige rum.
Deltagerne mente dog, at den nedlagte ålefarm var privat, men det er retten uenig i.
- Selvfølgelig havde vi hørt om forsamlingsforbuddet, men arrangørerne havde tidligere vist, at der var fuldstændig styr på tingene. Der var pandetermometer og sprit på bordene, så vi mente sådan set, at forholdsreglerne var taget, fortæller Joan Lehmann Gerdt.
De to musikere, der arrangerede festen, har hver fået en bøde på 5000 kroner. De ville i dag ikke kommentere sagen og bødestraffen overfor TV MIDTVEST.
Ked af bødens størrelse
Forud for dommen havde både musikere og deltagere nægtet sig skyldig, og det var derfor, at sagen endte i retten.
- Jeg er da ked af, at vores bøde blev i den størrelsesorden, som den gjorde, for vi havde jo selvfølgelig håbet på frifindelse eller i værste fald en bøde på 2500 kroner, fortæller Joan Lehmann Gerdt.
Deltagerne havde også i første omgang modtaget en bøde på 2500 kroner hver, men retten vurderede, at bøden skulle være højere på grund af skærpende omstændigheder. Den vurdering møder dog forståelse andre steder.
- Man skal jo huske på, at vi har et forsamlingsforbud, som er gået udover rigtig mange virksomheder. Borgerne er godt klar over det, og borgerne vil nok have svært ved at se den her fest som andet end et forsøg på at omgå reglerne, lyder vurderingen fra Frederik Waage, der er professor i forvaltningsret på Syddansk Universitet.
De dømte i sagen er mellem 35 og 76 år og kommer fra hele Jylland og Fyn.
Uanset om man er på et privat sted eller ej, lød det så som en god idé i dine ører, at man skulle samles så mange til fest?
- Det er jo svært at se i bakspejlet nu. Der er gået fire måneder, og vi er betydeligt mere oplyst om alting i dag, end vi var for fire måneder siden, fortæller Joan Lehmann Gerdt.
Deltagerne har endnu ikke besluttet, om de vil anke dommen til Landsretten.