DNA-analyse slår fast: Ny hanulv står bag angreb på får i Ulfborg
DNA-spor fra et angreb på får i august slår fast, at der er kommet en ny hanulv i den vestjyske ulvezone syd for Holstebro.
I forbindelse med et angreb på får den 4. august 2021 i udkanten af Ulfborg-reviret blev der sikret DNA-spor i form af spytprøver fra bidmærker. Det har nu vist sig, at DNA-prøverne stammer fra en hanulv, der ikke tidligere er registreret i Danmark.
Igennem det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf), som Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus er med i, har man kunnet fastlægge hanulvens identitet og forhistorie. Den nye jyske hanulv er tidligere registreret i Tyskland for to husdyrangreb i Slesvig-Holsten. Den kan nu tilføje angrebet den 4. august i Danmark til CV’et.
At der er en ny ulv i Midtjylland, kommer dog ikke som nogen overraskelse, fortæller Professor ved Institut for Bioscience hos Aarhus Universitet, Peter Sunde.
- Den nye hanulv er et udtryk for et generelt mønster, vi kan se med indvandrende ulve fra Tyskland. Når de mister sporet af en ulv i Slesvig-Holsten regionen, ved vi, at der er en stor sandsynlighed for, at den dukker op i Danmark.
Uvist om ulven bliver i området
Siden ulven kom tilbage til Danmark i 2012 har et stigende antal ulve i Tyskland haft indflydelse på indvandringen til Danmark.
Det er dog ikke til at forudse, om den nye hanulv har planer om at finde sig til rette i landsdelen, eller om den vandrer videre. Derfor er det endnu uvist, hvad den nye hanulv kommer til at betyde for området.
- Det er svært at sige, om den bliver hængende, men alt andet lige betyder en ulv i nabolaget selvfølgelig en øget trussel mod husdyr, der ikke går i ulvesikret indhegning. En ulv er en ulv, så hvis den ser et får, der ikke er ordentlig beskyttet, vil den tage det, siger Peter Sunde.
I øjeblikket menes det, at ulvebestanden i Danmark tæller 11 voksne ulve og et kuld på mindst fire hvalpe.