Elselskab bliver kimet ned: - Der er kunder på linjen hele tiden

Stigende energipriser har fået tre gange så mange som normalt til at ringe til kundeservice hos Jysk Energi A/S. Kunderne er bekymrede for deres elregninger.

1:41
Rebekka Skov Kristiansen har travlt for tiden som kundekonsulent hos Jysk Energi A/S.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

”Dingelingeling! Dingelingeling!”

Telefonrøret når knap nok at blive lagt på, før der er en ny kunde i den anden ende.

Kundeservice hos Jysk Energi A/S i Holstebro har lige nu ekstraordinært travlt, fordi langt flere kunder end tidligere ringer og er bekymrede over deres elregningen. I sidste uge var antallet af henvendelser tæt på en tredobling sammenlignet med en normal uge, før energipriserne begyndte at stige voldsomt.

- Tempoet er højt, og der er ikke så meget tid til snak mellem opkaldene, fordi der er kunder på linjen hele tiden og mails og flytninger, der skal håndteres, siger Rebekka Skov Kristiansen, der har arbejdet i afdelingen i fire år.

Hun fortæller, at de fleste kunder ikke er sure, når de ringer, men har brug for at lufte deres frustrationer og få vejledning til, hvordan de kan spare penge. De vil også gerne vide, hvordan elpriserne ser ud i fremtiden.

- Hvis vi kunne svare dem, at det er sådan her, det er, og sådan her det bliver året ud, så tror jeg, det ville gøre det nemmere for os og for kunderne, men det kan vi desværre ikke, siger kundekonsulenten.

Kunder med flere ressourcer er begyndt at ringe

Jysk Energi A/S tilbyder nogle af sine kunder en afdragsordning, men ellers har forsyningsselskabet begrænsede muligheder for at hjælpe kunderne. Og det påvirker Rebekka Skov Kristiansen.

- Det er da aldrig sjovt at have en i røret, som fortæller, at de ikke kan betale næste gang, fordi priserne er så høje. Nogle kan jo sige, at så ryger sommerferien næste år, men der er jo folk, som slet ikke har ressourcer til det, som vitterligt ikke kan gøre noget, siger hun.

Udover at modtage flere henvendelser har arbejdet i kundeservice også ændret sig på andre måder. Opkaldene er eksempelvis blevet længere, og så kommer en del af opringningerne fra en anden type kunder end tidligere. Ændringen er sket i takt med, at priserne på el er steget.

- De første opkald kom jo fra de kunder, der har mindst at gøre med, men vi oplever stille og roligt, at det bliver mere og mere almindelige danske familier, som ringer ind og siger: ”Hvad skal vi dog gøre? Hvordan skal vi betale den regning?” siger Niels Brøndsted, der er økonomidirektør og forretningschef ved Jysk Energi A/S.

Sluk apparaterne helt

Og der er sådan set kun én ting, der virkelig batter, hvis man vil gøre noget ved sin elregning, fortæller Niels Brøndsted, og det er at sætte forbruget ned. Det er derfor også det svar, som kunderne får, når de spørger hjælp til at gøre regningen billigere.

- Hvis vi skal spare på strømmen, så skal vi gøre det, før den kommer ud af stikkontakten. Når først regningen lander i E-Boks, så er det for sent, og så er der en regning, som skal betales, siger han.

I kundeservice sidder Kristina Skov Kristiansen derfor klar med en række helt konkrete råd til, hvordan kunderne kan skrue forbruget ned på et minimum. For selvom flere er begyndt at planlægge sit forbrug efter timepriserne på strøm, så er det ikke nok, hvis man virkelig vil spare.

- Det rykker selvfølgelig en lille smule på ens egen gennemsnitspris, men den største besparelse er, hvis man slukker for vinkøleren, kummefryseren og alle de der apparater, som simpelthen bare sluger strøm, siger kundekonsulenten.