Fra fiasko til succes: Nu virker million-ordning til minkavlere

I Holstebro Kommune har man på mindre end fem måneder brugt cirka 1,5 millioner kroner på kurser til tidligere ansatte i minkbranchen og den følgeerhverv.

Alle danske minkavlere måtte videre i livet og finde noget andet at lave, da det den 4. november 2020 blev meldt ud, at alle mink skulle aflives.
Alle danske minkavlere måtte videre i livet og finde noget andet at lave, da det den 4. november 2020 blev meldt ud, at alle mink skulle aflives.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

I begyndelsen af 2021 fik Holstebro cirka to millioner kroner til at hjælpe arbejdsløse minkavlere videre i job gennem kurser og opkvalificering.

Men i april kunne kommunens jobcenter konstatere, at ingen minkavlere havde fået hjælp fra puljen endnu. 

- Vi har brugt nul kroner fra puljen. Der har været stille længe, fortalte jobcenterchef, Birgitte Frydensbjerg, den 27. april.

Siden da er det gået stærkt. Nu oplyser jobcenterchef, Birgitte Frydensbjerg, at man har brugt1,5 millioner kroner på at hjælpe minkavlere og ansatte i følgeerhverv.

- Vi var lidt sene til at komme i gang med opkvalificeringen. Det kan hænge sammen med, at minkavlerne skulle finde ud af, hvordan deres situation var, og hvordan deres erstatning så ud. De tager hånd om deres eget liv, fortæller Birgitte Frydensbjerg.

I 2020 var der i Holstebro Kommune 111 minkavlere med egen farm. Mange af disse fandt selv et nyt arbejde uden kommunens hjælp. Blandt andet Lars Keldsgaard, der kom i lære som slagter.

Flere penge til kurser i 2022

På grund af eksplosionen i henvendelser i Holstebro og efterspørgsel på kurser i flere kommuner er partierne bag aftalen om 'erstatning til minkavlerne og følgeerhverv berørt af COVID-19' blevet enige om at forlænge ordningen ind i 2022

Det var fra denne pulje, at Holstebro modtog de to millioner kroner.

- Jeg er glad for, at vi er blevet enige om at forlænge omstillingspuljen, så vi nu også kan give en håndsrækning til de berørte, som måtte blive ledige i 2022. Det er helt afgørende, at personer fra minkerhvervene bliver hjulpet målrettet videre til andre erhverv, siger beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), i en pressemeddelelse.

Fremover kan tidligere ansatte i minkbranchen altså se frem til fortsat finansiering af opkvalificering, og det tror Birgitte Frydensbjerg, at der kan blive brug for.

- For 14 dage siden holdte jeg et oplæg på en minkavlerkonference omkring denne mulighed, og der oplevede jeg en stor interesse for kurserne. Forlængelsen giver os mulighed for at hjælpe flere at disse interesserede på vej, fortæller jobcenterchefen.

TV MIDTVEST har bedt Beskæftigelsesministeriet, om at redegøre for, hvor mange personer puljen har hjulpet, samt hvor mange penge, der er blevet brugt på. Ministeriet forklarer, at tallene først er klar senere på måneden.

Ringkøbing-Skjern har næsten ingen penge brugt

I Ringkøbing-Skjern Kommune har man en anderledes opfattelse af sagen. Her fik man 1,8 millioner kroner til at hjælpe minkavlerne videre, men man har kun brugt mellem 20.000 – 25.000 kroner af budgettet.

- Vi har fået en del henvendelser, men de fleste henvendelser har ikke levet op til kravene. Vi har nok hjulpet max tre personer med penge fra puljen, fortæller Susanne Nielsen, der er afdelingsleder for jobcentret i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Afdelingslederen forklarer, at mange af minkavlerne, der henvender sig, allerede er i arbejde, og derfor ikke må modtage penge fra omstillingspuljen.

På trods af det beskedne beløb mener Susanne Nielsen dog, at forlængelsen af omstillingspuljen kan være en god ide.

- Mange af vores minkavlere er kommet videre, og en stor del af dem hjælper i landbruget. Til vinter har de måske ikke så meget at lave, og så tror jeg, at de kan få behov for vores hjælp, forklarer afdelingslederen.

I 2020 var der 100 minkavlere med egen farm i Ringkøbing-Skjern Kommune.

2:32
Da Lars Keldsgaard ikke længere kunne leve af at være minkavler, måtte han tænke i nye baner. Han er nu slagterlærling, og den ældste af slagsen hos Vestergades Slagter i Holstebro.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST