Mie forvandler mælk fra sine 360 køer til eftertragtet flødeis
En vestjysk landmandsfamilie mener selv, at de har danmarksrekord i is-spisning, så nu har de åbnet et ismejeri med fløde fra egne køer.
- Vi er sikre på, at vi er en af de familier i Danmark, der spiser mest is. I stedet for slik så spiser vi altid is.
Somme tider flere gange om dagen.
Budskabet bliver leveret med et smil og med et lækkersultent blik i øjnene af næstældste datter på gården Volsgård ved Vinderup, Lea Thorsen.
Hun er ret godt tilfreds med, at hendes mor, Mie Thorsen, har kastet sig ud i et nyt projekt som is-mejerist og har startet Stubbergård Ismejeri hjemme på gården.
Sammen med sine to søskende og far Torben stiller hun sig hjertens gerne til rådighed som test-smager. Og tilfredsheden er åbenlys:
- Det smager virkelig godt. Min favorit er nok karamel-flødeisen, men jeg kan faktisk lide det meste, fortæller Lea og tilføjer:
- Jeg havde ikke troet, at min mor skulle bruge så meget tid på at lave is, som hun gør nu. Det er helt vildt overraskende, så mange biler, der holder på gårdspladsen, når vi har åbent om fredagen.
Flydende råvarer fra stalden
Ideen med at starte produktion af is opstod sidste sommer. Dueholm Ismejeri ved Vridsted stoppede, og det endte med, at familien Thorsen overtog maskinerne og blev en del af det hollandske koncept Bondegårds-is. Den 11. februar var Stubbergård Ismejeri så klar til at åbne.
- Det er sjovt at lave hver eneste portion. Det er det bare. Det der med at lave en ting ud af noget, som jeg selv har leveret råvarer til. Det er en stor glæde, understreger Mie Thorsen.
De flydende råvarer til isen henter hun omme i stalden, hvor der står 360 køer. 100 l ad gangen, og når centrifugen er ”fodret” med 10 liter mælk, er der en l fløde at arbejde videre med.
Efterfølgende bliver fløde, mælk, æggeblommer og de ingredienser, der skal give isen en særlig smag, rørt sammen og kommer i ismaskinen. Massen bliver først varmet op, og derefter kølet ned til minus 10 grader under omrøring, så konsistensen bliver ensartet og uden iskrystaller.
- Før jeg gik i gang med det her, havde jeg måske lavet is to gange i alt. Så jeg har ikke en historik inden for faget, selv om vi spiser vildt meget is i vores familie. Men det er gået over al forventning, og jeg har ikke smidt en eneste portion væk.
Islagkager ryger som varmt brød
Mie Thorsen producerer 150 liter is om ugen. Hun begyndte med fem forskellige varianter, og nu er hun på godt 20 forskellige slag både flødeis og sorbet.
En af hendes specialiteter er islagkager blandt andet med havtorn og fersken. De ryger som varmt brød , og bestillingslisten har været lang både til konfirmationer, studentergilder og runde fødselsdage.
- Da jeg begyndte, tænkte jeg, at jeg skulle arbejde cirka 10 timer om ugen på projektet og havde en forestilling om, at jeg skulle bruge det første år på at gøre mine hoser grønne på markedet, men der er jeg slet ikke kommet.
- Der har været susende travlt, lige siden vi åbnede dørene første gang, så nu producerer jeg is mindst 30 timer om ugen. Og det på trods af, at jeg kun er på Facebook og bliver kendt via mund til mund metoden.
Succesen er så stor, at Mie Thorsen nu er nødt til at sige sit job op som kirke- og kulturmedarbejder for at kunne følge med. Men benene beholder hun på jorden:
- Det skal ikke være et verdensfirma på nogen måde. Det er kun mig, der skal drive det, og det skal være sjovt, og i et omfang hvor jeg kan være i det og samtidig være en del af gården, hus, hjem, far, mor og børn.