Musiktime hjælper flygtningebørn: - Det får dem til at sænke skuldrene lidt
Børnene, der går på Sønderlandsskolens sprogafdeling, har oplevet mere end de fleste af deres jævnaldrende. For at bearbejde deres oplevelser, får de derfor en slags musikterapi - og det virker.
Musik kan hjælpe os alle med at sænke skuldrene og slappe af, og det kan der i den grad være behov for blandt børn på sprogskolen i Holstebro, hvor store omvæltninger er hverdagskost.
Derfor besøger Lis Raabjerg Kruse, der er retoriker og musiker, skolen hver anden uge og spiller musik med sprogskolens børn. Musikken er nemlig et universelt sprog.
- Musikken kan noget andet end almindelig skoleundervisning. Når vi går ind i det her rum og bruger musik, så kan vi nå hinanden og tale med hinanden. Selvom vi ikke nødvendigvis taler det samme sprog, kan vi faktisk kommunikere på en anden måde, siger Lis Raabjerg Kruse til TV MIDTVEST.
Med fløjter, xylofon og saxofon forsøger hun at fjerne den stress, der sidder i børnenes kroppe, efter de er flygtet fra deres hjemland.
For med instrumenterne kan hun nemlig holde deres bevidsthed og tanker her i Danmark.
- Musikken får dem til at mærke deres egen krop, og jeg holder dem lige fast i at være i den krop. For det er ikke nemt i den situation, de er i, siger musikeren.
Tegner bjerge
Det er Tine Storgaarde, der har inviteret hende. Hun er faglig vejleder i sprogafdelingen på Sønderlandsskolen i Holstebro, og hun mener også, at musikken gør noget positivt for børnene.
- Vi kalder det ikke terapi, men man får fat i nogle følelser og får gang i noget, som vi ikke bare kan gøre i den daglige undervisning, og det er det, der er fedt, ved at Lis kommer med forskellige lyde og sanseoplevelser til os, siger Tine Storgaarde til TV MIDTVEST.
Musikken er nogle gange fra børnenes hjemland, mens den andre gange er dansk, og nogle gange tegner de til melodierne.
Og her bliver det tydeligt, at hjemlandet stadig er i tankerne.
- Man kan se i mange af deres tegninger, at de tegner de her bjerge, så de går lige lidt tilbage i den følelse af noget, de har efterladt, og det er rigtig fint, siger Tine Storgaarde.
Børnene, der deltager i den særlige musiktime, er mellem 5 og 18 år, men de har uden tvivl allerede fået oplevelser med, som de fleste helst var foruden.
Musikken hjælper heldigvis med at bearbejde tankerne, og så skaber det en afslappende atmosfære, hvor der bliver lidt lettere til smil.
- Det gør mig rigtig glad, for så ved jeg også, at nu har de sænket skuldrene lidt, siger Lis Raabjerg Kruse.