Ny dokumentar belyser 'uacceptable' forhold: - Det kan ikke forsvares

Bertel Hestbjerg er økologisk griseproducent. Han er ked af det, der kommer frem i den nye dokumentar, men mener også, det er svært at undgå syge grise.

0:28
Der er voldsomme billeder i videoen her. Det er optagelser, der er foretaget af Fødevarestyrelsen i forbindelse med deres kontrolbesøg i danske konventionelle grisestalde, og som indgår i TV 2s nye dokumentar "Hvem passer på grisene?".

- Jeg bliver oprigtigt ked af det. Fordi grise er sgu fantastiske skabninger. De er monsterkloge, og de fortjener et bedre liv end det, langt de fleste af dem oplever.

Sådan lyder det fra Bertel Hestbjerg, der har en økologisk svineproduktion lidt syd for Holstebro, efter han har set dele af TV 2s nye dokumentar ”Hvem passer på grisene?”.

Når Fødevarestyrelsen laver kontrolbesøg i de danske grisestalde, fører det til sanktioner i hvert tredje tilfælde. Sanktionerne bliver givet på grund af overtrædelse af reglerne om dyrevelfærd, og det kan handle om alt fra én syg eller skadet gris til flere grise, der ikke har det godt nok, eller generelle forhold, der ikke er i orden.

TV 2 har fået aktindsigt i 515 kontrolrapporter fra konventionelle grisestalde, hvor det er endt med sanktioner. I mere end halvdelen af de rapporter, hvor der er sket regelbrud, har grisene ikke fået den rigtige – eller slet ikke fået nogen behandling for deres sygdomme og lidelser.

I knap 40 procent af de 515 rapporter er en eller flere grise blevet aflivet under kontrolbesøget – men de skulle allerede have været aflivet inden, konstaterer rapporterne.

- Det kan jo ikke forsvares, siger Bertel Hestbjerg.

Men producenten mener også, at det på grund af danskernes høje forbrug af særligt konventionelt svinekød er svært at komme helt udenom syge grise.

- Den store mængde kød bliver produceret så billigt som muligt. Og så billigt som muligt er i et benhårdt system, hvor der er flere dyr, der falder igennem, end der er her (i en økologisk produktion med større fokus på dyrevelfærd, red.).

Så der er ikke nogen vej udenom eller hvad?

- Så skal vi blive vegetarer alle sammen. Eller også skal vi sige, at når vi spiser kød, spiser vi fra øverste hylde, velvidende at selv dér kan det gå galt, siger Bertel Hestbjerg.

0:08
Bertel Hestbjerg har 1200 søer i sit økologiske landbrug.

- Et helt andet liv

98 procent af den danske griseproduktion er konventionel. Og Bertel Hestbjerg er også medejer af en konventionel griseproduktion, selvom hans hjerte brænder for den økologiske metode og for frilandsgrise.

Han forklarer, at der er ’kæmpestor forskel’ på de to typer af griseproduktion – især hvad angår plads, foder, og hvor hurtigt man fravænner griseungen fra sin mor.

- Her i Hestbjerg bliver grisene født ude og går ude hele deres liv og bliver ved moren, til de er store og fysiologisk klar til at blive fravænnet. Det er bare et helt andet liv.

Bertel Hestbjerg fortæller, at han som økologisk producent har mange kontrolbesøg, men at det kan virke ”lettere” at leve op til kravene, når grisene har mere plads at bevæge sig på og masser af halm i staldene.

- Men på trods af det kan jeg næsten hver eneste dag gå ud og finde en gris, som vi burde have taget hånd om dagen før, eller hvor der er sket noget i løbet af natten. Så ser det jo også skidt ud, hvis der lige kom et kontrolbesøg den dag, siger Bertel Hestbjerg.

Vi tog ud og viste lidt af dokumentaren til et par kunder i Kvickly i Herning. Hør, hvad de gjorde sig af tanker omkring afdækningen her:

0:56

TV 2-dokumentaren ”Hvem passer på grisene?” kan ses fra torsdag 12. december på TV 2 Play og torsdag aften på TV 2.