Problem med oversvømmelser kan løses – men regler får landmand til at takke nej

Nu vil miljøministeren kiggen på den specifikke sag for at afgøre, om regler kan laves om.

2:36
Skrappe miljøregler gør det svært for Holstebro Kommune at komme i gang med at bygge en dæmning i Storåen, der skal forhindre oversvømmelser i midbyen.

Gang på gang er midtbyen i Holstebro blevet oversvømmet, når der er kommet store mængder nedbør. Kommunen har en løsning klar, men selvom flere landmænd gerne vil være med til at hjælpe, gør miljøregler, at de bliver nødt til at sige nej.

For for at øge vandstanden i Storåen i perioder og undgå, at flere steder i Holstebro står under vand, vil Holstebro Kommune i stedet oversvømme nogle marker – heriblandt en af Søren Laursens marker.

Det vil han i og for sig gerne være med til. Han vil også gerne have den jord, som kommunen tilbyder ham i bytte, men fordi hans marker ligger i nærheden af to områder, som klassificeres som følsom natur, risikerer han at skulle underlægges nogle stramme regler, hvis der kommer et til.

- Det vil sige, at den griseproduktion, som vi har, på ingen måder vil kunne udvikles. Den vil måske endda på sigt være i fare for en afvikling. Så derfor har vi været nødt til at sige nej tak til kommunen, forklarer Søren Laursen om situationen.

Holstebro midtby stod senest under vand i starten af 2020.

Landmand Laursen vil gerne hjælpe kommunen, men regler gør, at han må sige nej.
Landmand Laursen vil gerne hjælpe kommunen, men regler gør, at han må sige nej.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Kommune vil have regler ændret

Fra kommunens side er der fuld forståelse for, at landmændene ikke kan tillade sig at sige nej.

Derfor kræver formanden for Holstebro Kommunes natur, miljø og klimaudvalg, at loven bliver ændret.

- Enten skal vi måske ikke lave erstatningsnatur, ellers kan det kræves, at vi finder noget i vores kommune. Vi kunne eksempelvis gå til Bur for at finde noget langs Storåen, men vi skal finde noget i nærområdet, siger Karsten Filsø (SF).

Den løsning er Søren Laursen helt på linje med, for lige nu giver det ikke mening, siger han.

- Det er jo fjollet, for vi vil jo også gerne hjælpe med at løse klimaproblemer, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, at man i det her tilfælde skulle lave om på regnemetoden. Hvis man lavede det her område om til natur, så ændrede man regnemetoden, så vi fortsat kunne udvikle landbrug. Så var vi fritaget for regnemetoden. Ellers man kigge på de her regler helt forfra, ellers er der mange projekter, der spænder ben for sig selv.

Minister vil kigge på sagen

Det er miljøminister Lea Wermelin, der skal tage stilling til, om der kan og skal laves noget om.

Hun skriver i en mail til TV MIDTVEST, at hun vil kigge på sagen.

- Problematikken er ny for mig, men jeg er optaget af, at vi finder gode, lokale løsninger, når vi klimasikrer Danmark bedre. Jeg vil gerne kigge nærmere på det her, så vi kan se på, om der er løsninger, hvor vi både tager hensyn til klimaet og naturen og får landmændene med. Når vi skal i mål med vores grønne ambitioner, er det i det hele taget vigtigt, at vi får alle gode kræfter til at trække i samme retning, skriver miljøminister Lea Wermelin.

Landmanden Søren Laursen håber, at der kan laves noget om, for ham og andre landmænd ønsker at hjælpe samfundet.

- Det kan vi, hvis vi ikke bliver belastet af en udfordring som det her, siger han.